Balkonsko cvetje in zasaditve zahtevajo izbrano lego

23. april 2019

Kakšno bo vaše letošnje balkonsko cvetje? Ste si že zamislili svojo balkonsko zasaditev za letošnje leto? Izbira prave zasaditve zahteva poznavanje rastlinskih vrst in njihovih rastnih pogojev. Najlažje rastline kombiniramo glede na lego. Za sončne južne in zahodne lege so primerne čisto druge rastlinske vrste kot pa na primer za bolj senčne vzhodne lege. Tudi za severne lege se da najti nekaj za lepo in osvežujočo zasaditev, vendar na teh legah ne pričakujte veliko cvetja. V naslednjih odstavkih vam predstavljamo najbolj priljubljeno balkonsko cvetje ter ostale balkonske rastline za te tri lege.

Balkonsko cvetje izbirajte glede na lego cvetličnega korita

balkonsko_cvetje_1

Balkonsko cvetje in zasaditev za sončne lege

Sončno lego imajo balkoni in okenske police, ki gledajo na jug ali jugo-zahod in jim skoraj čez cel dan pripeka žgoče sonce. Redko katere rastline so primerne za take hude pogoje, brez, da bi jim morali posvečati prav posebno pozornost pri zalivanju. Za te lege so primerne toploto zahtevne rastline, na kuhinjsko okensko polico v cvetlično korito na primer odlično pašejo mediteranske začimbnice kot so sivka, rožmarin in majaron. Sivko namestimo v sredino korita, ob straneh pa manjši rožmarin in enoletni majaron ali šetraj. Različne kombinacije barv listov bodo popestrile vašo okensko polico, pa še po sveže začimbe vam ne bo potrebno na vrt. Rože, ki so primerne za tako lego so zmajeva krila in pelargonije, predvsem bršljinke, pa tudi dipladenija in lantana. Za tiste bolj vešče pri zalivanju so primerne tudi petunije, ki še posebej bogato zacvetijo ob močnem soncu, primernem gnojenju in rednem zalivanju. Med visečimi rastlinami je za sončno lego primerna tudi dihondra, predvsem priljubljena je srebrnkasta, ki se v soncu lepo svetlika. Bolj drzni lahko dodate tudi kak okrasni čili ali feferon. Vse zasaditve na sončni lego bodo potrebovale več zalivanja, v vročih poletjih tudi dvakrat dnevno, enkrat zgodaj zjutraj in enkrat zvečer.

balkonsko_cvetje_2

Balkonsko cvetje in zasaditev za pol-sončne lege

Pol-sončna lega je vzhodna in jugo-vzhodna. Za te lege so primerne gomoljne begonije, navadne vodenke in okrasne koprive, prav kombinacija teh treh rastlin je izredno privlačna, ko višje rastočo okrasno koprivo namestimo na zadnji del korita, prednje pa vodenke in begonije ter tako ustvarimo piramidno strukturo. Polsenco obožujejo tudi okrasne trave,  bela in modra lobelija, bakopa pa grobeljnik in prisrčen okrasni sladki krompir. V bolj nežnih barvah cvetijo tudi fuksije, ki so v zadnjih letih še posebej trendi. Pomembno je, da rastline v polsenci zalivamo v zgodnjih jutranjih urah, pred zoro ali zvečer.

balkonsko_cvetje_3

Balkonsko cvetje in zasaditve za senčne lege

Senčne lege so severne in severo-vzhodne. Tam je večino dneva senca, zato v takih predelih uspeva le malokatera balkonska rastlina. Za te lege morate izbrati bolj nenavadne rastline, vsekakor pa ne pričakujte cvetja, saj v senčnih legah bogato cvetoče rastline ne uspevajo. Za senco izberite recimo kak okrasni pritlikav iglavec, recimo japonsko tiso ali pritlikavi bor. Odlično uspeva tudi lotos. Tudi okrasne koprive bodo uspevale v senčnih legah, mednje lahko kombinirate tudi bršljan.  Med travami bodo v senci uspevali šaši med katere kombiniramo različne barve in odtenke iskrivk – heuchera. Senčne zasaditve ne zalivamo tako pogosto kot na ostalih legah, rajši manj kot preveč, saj voda lahko zastaja kar povzroči gnijte korenin in propad rastline.

Negujte svoje balkonsko cvetje in zasaditve

Po sajenju zalijte s postano vodo sobne temperature, s tem boste zagotovili, da se bodo delci substrata dobro sprjieli s koreninsko grudo rastlin. Nato uporabite sredstvo MINERAL ZELENI, pripravite 4% raztopino in zalijte. MINERAL ZELENI bo zmanjšal presaditveni šok in pomagal obnoviti koreninski sistem, ga okrepil, pospešil njegovo rast in okrepil celotno rastlino proti stresnim dejavnikom. Ko v maju korita prestavite ven, zalijte z raztopino MINERAL MODRI, da dodate potrebna osnovna hranila za rast. Zalivanje z MINERAL MODRI ponovite na 1-2 meseca odvisno od zahtevnosti rastlin po hranilih. Po enem tednu od zalivanja lahko pričnete s škropljenjem. Najprej uporabite MINERAL RUMENI, ki krepi proti boleznim in stresom, poveča cvetni nastavek in podaljša obstojnost cvetov. Teden po škropljenju z MINERAL RUMENI poškropite rastline z MINERAL RDEČI, ki bo rastline okrepil proti škodljivcem. Škropljenje ponavljajte na dva do tri mesece. Obe sredstvi delujeta tudi kot foliarno hranilo, z njima rastline nahranite kar preko listov. Ob pojavu škodljivca kot so listne uši in gosenice uporabit sredstvo MINERAL RDEČI FORTE in sicer škropite 3x, vsak drugi dan ter tretma ponovite po enem tednu, če so škodljivci še prisotni. Pred uporabo sredstva večje škodljivce, kot so gosenice ali hrošči odstranite iz rastlin. Ob pojavu prvih znakov bolezni kot je pepelovka ali rje ter znakov stresa uporabite MINERAL RUMENI FORTE na enak način. Vsa sredstva so popolnoma naravna in neškodljiva čebelam in drugim opraševalcem, za to lahko brez skrbi škropite tudi v cvet.

S sredstvi MINERAL lahko na naraven način oskrbite svoje balkonske rastline, pri bolj zahtevnih, kot so recimo bogato cvetoče petunije, pa ne pozabite v korito dodati tudi nekaj organskega gnojila v peletih, ki bo deloval tudi med posamezni zalivanji s sredstvi MINERAL.

balkonsko_cvetje_4

Če boste za pravo lego izbrali pravo zasaditev vam bo njihova nega hitro postala čisto enostavna in brez skrbi boste uživali v pogledih na vaše prekrasne zasaditve. Če potrebujete pomoč pri izbiri balkonskega cvetja in druge zasaditve ali pa le pomoč pri uporabi sredstev MINERAL, smo vam na voljo na našem Facebook profilu. Obiščite nas, veseli vas bomo!