Naravna vzgoja bučnic - buč, kumar ...

20. maj 2019

Bučnice so družina rastlin, ki spadajo med plodovke. Kot tudi druge plodovke, bučnice za dobro rast in razvoj potrebujejo veliko hranil, sončne svetlobe in talne vlage. Med bučnice spadajo: buče, bučke, lubenice, melone, kumare in mnoge druge bolj eksotične vrste, kot sta čajota in kiwano. Ob upoštevanju njihovih zahtev pri izbiri lege, in uporabi sredstev za krepitev lahko čudovite bučnice gojimo skoraj kjerkoli v Sloveniji.

buce1

Razdelitev bučnic in vzgoja

buce2

Poznamo ogromno različnih sort buč in drugih bučnic, po rasti se ločijo na plezajoče in sedeče. Plezajoče bučnice so kumare, kiwano, čajota in nekatere vrste buč. Bučke kot so cukinke in patišonke so sedeče in rastejo v grmičku saj imajo kratko vrežo, večina sort buč pa imajo po navadi daljšo vrežo, ki se lahko razteza tudi več metrov. Odvisno od končne velikosti rastline, je potrebno vsaki posamezni sadiki zagotoviti dovolj prostora zato se morate prej poučiti o posamezni vrsti in sorti, ki jo nameravate saditi. Grmičaste bučke sadite na vsaj 1 m razdalje, medtem ko vrežaste sadite na večjo razdaljo, med vrstami naj bo vsaj 2 metra.
Plezajočim bučnicam je potrebno postaviti mrežo, po kateri se bodo vzpenjale. Pri izbiri mreže pazite, da ne bo pregosta, saj se tako lahko rastlina pri rasti po njej poškoduje. Bučnice lahko sejemo direktno na vrt, ali pa prej vzgojimo sadike. Pri vzgoji sadik je pomembno, da imajo dovolj svetlobe, da se rastline ne pretegnejo. Pri direktni setvi bodo rastline nekoliko zaostajale, vendar bučnice na splošno rastejo hitro in bodo brez težav v doglednem času tudi iz semena zrasle v velike in lepe rastline,  ki bodo dale zdrave in kakovostne plodove. Direktno setev lahko izvedete, ko se zemlja ogreje na 15°C, kar je običajno v sredini maja. Tudi sadike na prosto presadimo, podobno kot ostale plodovke, ko so pogoji ustrezni, torej okrog 15. maja.

Kot že prej omenjeno, so bučnice velike porabnice hranil zato jim že pred sajenjem v tla zadelamo organsko gnojilo in domači kompost, na vsakih 4-5 let pa v jeseni pognojimo z dobro uležanim hlevskim gnojem. Takoj po sajenju, za kakovosten razvoj koreninskega sistema po obilnem zalivanju z čisto postano vodo zalijte še z raztopino sredstva MINERAL ZELENI. S tem boste dodali tudi več kot 70 različnih hranil, ki jih navadno v vrtnih tleh manjka, izboljšali boste omočenost tal in zmanjšali porabo vode. Teden dni po zalivanju zalijte z raztopino MINERAL MODRI, da dodate večje količine dušika in drugih hranil v dostopni obliki. Zalivanje z MINERAL MODRI pri bučnicah ponavljajte na 2-3 tedne. Pri vzgoji vseh bučnic pa je izredno pomembna preskrba z vodo. V vročih poletjih lahko kar hitro ostanejo brez zadostnih količin vode, v tem primeru se rast in razvoj ustavita, medtem ko pri močnem pomanjkanju rastline zelo hitro uvenijo. Bučnice namakamo vsak dan, najbolje zjutraj ali zvečer. Namakajte s postano vodo, ki naj ne bo premrzla, saj kot taka lahko povzroči šok rastlini. Boljšo vodno bilanco boste ustvarili tudi z zastirko iz slame ali suhe trave, ki bo spomladi ščitila rastlino pred mrazom, poleti pa preprečevala izgube vode iz tal na račun izhlapevanja.

buce3

Varstvo bučnic pred boleznimi in škodljivci

buce3

Bučnice so dokaj odporne rastline, težave pa jim lahko povzroča nekaj bolezni in škodljivcev. Na splošno bo težav manj, če boste med bučnicami pri sajenju napravili veliko razdaljo. Bolj kot je zračno, manj bo pojava bolezni in škodljivcev, ki za svoj razvoj potrebujejo vlago. Najbolj pogosta bolezen je pepelasta plesen, ki je predvsem pogosta pri bučkah. Je dokaj obvladljiva in jo lahko ob hitrem ukrepanju uspešno pozdravimo s škropljenjem z MINERAL RUMENI FORTE. Pri tej bolezni trganje listov ne pomaga, temveč le še bolj oslabi rastlino. Nevarna je predvsem v vlažnem in toplem okolju, pojavi pa se lahko tudi pri nizki zračni vlažnosti. Pogoste bolezni so tudi različne plesni, kot sta kumarična plesen in bučna plesen, kot tudi listne pegavosti in viroze. Takoj ob pojavu prvih znakov bolezni ukrepajte z naravnim sredstvom MINERAL RUMENI FORTE. Med nevarne škodljivce bučnic štejemo listne uši in pršice, napadajo pa jih lahko tudi polži. Ob pojavu listnih uši ali pršic ukrepajte z MINERAL RDEČI FORTE.

Da pa bo prišlo do manj pojavov bolezni in škodljivcev, svoje bučnice krepite z naravnimi sredstvi. Za krepitev proti boleznim in stresnim dejavnikom okolja škropite z naravnim sredstvom MINERAL RUMENI, za krepitev proti škodljivcem pa z MINERAL RDEČI. Obe sredstvi delujeta tudi kot nežno foliarno hranilo, ki nahrani rastline kar preko listov in še dodatno poveča odpornost in krepkost. Sredstva za krepitev MINERAL se odlično kombinirajo tudi z drugimi naravnimi krepilnimi sredstvi kot so alge in efektivni mikroorganizmi ter mnogi drugi pripravki. Za dodatno zaščito med bučke sejte tudi baziliko in kapucinke, ki z svojim vonjem odganjajo škodljivce.

Sredstva MINERAL so naravna, ekološka in biorazgradljiva, so brez karence in prosto dostopna v prodaji ter dovoljena v ekološki pridelavi. Odgovore na vaša vprašanja in nasvete vam z veseljem podelimo na našem Facebook profilu.

esrr

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.