Pušpanova vešča in triki proti napadu pušpana

18. april 2019

Zopet je na pohodu uničujoča pušpanova vešča. Pušpanova vešča velja za najbolj nevarnega in trdovratnega škodljivca nam močno priljubljenih pušpanovih grmičkov. Skozi obdobje desetih let, odkar se je pri naš pričela množično pojavljati pušpanova vešča, so že mnogi obupali in bili primorani se z težkim srcem znebiti svojih pušpanov. Za tiste, ki še vztrajamo in pa vse tiste, ki obožujemo pušpan in bi ga radi ponovno občudovali na svojem vrtičku, smo pripravili nekaj nasvetov in trikov kako ga obvarovati pred tem težavnim škodljivcem.

vesca_1

Pušpanova vešča najbolj nevarna kot gosenica

Škodo povzročajo požrešne gosenice, ki objedajo liste in poganjke. Odrasli osebki so rjavo-bele vešče, velikosti nekje od 3 do 4 cm. Letati prično v aprilu, ko se izležejo iz zimskih bub. Kmalu se prične parjenje in nato odlaganje jajčec. Samice rumenkasta jajčeca odlagajo na spodnjo stran listov, ena posamezna samica jih lahko odloži tudi več kot 50. Iz vsakega jajčeca se izleže ličinka – gosenica, ki je sprva intenzivne zelene barve, z vzdolžnimi črnimi progami in pikami, s časoma pa se razbarva v rjavkasto. Prva generacija gosenic se po navadi pojavi v maju, če so pogoji za razmnoževanje ustrezni pa se lahko skozi leto razvije tudi do 5 generacij! Najbolj nevarna je prva generacija. Pušpan ima pri nas dolgo tradicijo, za to ne obupajmo, pač pa ga poskusimo na naraven način obvarovati in nadaljevati tradicijo, ki so jo začeli naši predniki.

vesca_2
vesca_3

Pušpanova vešča ob sredstvih MINERAL izgubi apetit

Najboljši naraven in ekološki ukrep proti pušpanovi vešči je redno pregledovanje grmov. Grm razprite in poglejte tudi v notranjost, kjer se gosenice najprej pojavijo. V zimskem času odstranite bube, v času naleta metuljev pa škropite z naravnimi sredstvi, kot je sredstvo MINERAL RDEČI, ki krepi nadzemne dele proti škodljivcem in nudi mineralno prehrano kar preko listov. Ob pojavu gosenic uporabite MINERAL RDEČI FORTE. Pred škropljenjem očistite grm in poskusite iz njega pobrati čim več gosenic, nato pa poškropite s sredstvom in škropljenje ponavljajte na 3 dni. Po tednu ali dveh bo populacija upadla, grmički pa se bodo obrasli. Vsekakor pa je pomembno, da ste prisotni in dnevno odstranite čim več gosenic. Izkušnje z MINERAL RDČEI FORTE so, da gosenice izgubijo apetit in prenehajo z prehranjevanjem, v določenih primerih tudi same zapustijo grmičke, ki se uspešno zarastejo in nadaljujejo z rastjo in razvojem.

Več o izkušnjah vrtičkarjev s sredstvom MINERAL RDEČI FORTE na pušpanu najdete na naši spletni strani med testiranji, o pušpanovi vešči in negi pušpanov s sredstvi MINERAL pa v prispevku Obvarujte pušpan pred pušpanovo veščo.

Pušpanova vešča je trdovraten škodljivec. Za vprašanja in svetovanje smo vam na voljo na našem Facebook profilu. Lepo vabljeni!