Toča? MINERAL za obnovo in varovanje pred vdorom bolezni.

10. julija 2019

Letošnje poletje nam res ne prizanaša z vremenom in marsikateri kraj v Sloveniji je že bil deležen toče, nekateri celo večkrat in v katastrofalnih razsežnostih. Vsem vrstam rastlin se žal ne da učinkovito pomagati po klestenju s točo, kljub vsemu pa dodajanje potrebnih hranil v stresnih situacijah pomaga rastlinam in blaži nastalo škodo. To najlažje storite s sredstvi MINERAL.

klestenje_toce

Pri trajnih rastlinah kot so sadne vrste lahko tako pomagamo vsaj v omejenem obsegu tudi za zadovoljiv rodni nastavek za naslednje leto.

Toča še najmanj težav ta čas naredi na zelenjavi, saj jo lahko sejemo ali presajamo še marsikatere vrste namesto uničenih rastlin. Toča v zelenjavnem vrtu najbolj prizadene rastline z večjo listno površino kot so bučke, kumare, vse vrste kapusnic, solata, ne prizanese pa tudi ostalim. Pri trajnih rastlinah je prav tako najbolj prizadeta vinska trta, sadno drevje z večjimi listi, poljščine pa so prizadete vse brez izjeme.

Ne pozabimo niti na okrasne rastline. V primeru večjih poškodb je rastline najbolje kar zamenjati, če je mogoče. Pri trajnicah, ki si letos zaradi poškodb še ne bodo povsem opomogle, pa uporabimo sredstva za krepitev rastlin, med njimi tudi MINERAL.

klestenje_toce-1
klestenje_toce-2

Vse rastline najprej temeljito zalijemo s 4% raztopino sredstva za krepitev rastlin MINERAL ZELENI, da okrepimo koreninski sistem. Že isti dan lahko škropimo z 8% raztopino sredstva za povečanje odpornosti rastlin proti boleznim in stresom iz okolja po njihovem pojavu  MINERALA RUMENI FORTE, ki bo okrepil nadzemne dele in zavaroval poškodovane površine pred vdorom bolezni. Z raztopino sredstva MINERAL RUMENI FORTE ponovno škropimo še čez dan ali dva.

MINERAL RUMENI FORTE lahko kombiniramo tudi z drugimi sredstvi kot so aminokisline, alge, mikroorganizmi ipd. V tem primeru uporabimo polovično koncentracijo, največ 4%.

Zelo pomembno je, da po toči ukrepamo čim hitreje in da poskrbimo za celotno rastlino – za korenine in nadzemne dele. To moramo storiti najkasneje v roku nekaj dni, še bolje takoj, ko se listna površina osuši.

Poskrbimo za vse rastline, za katere je to velik šok in marsikatera si ne opomore. Po uporabi sredstev za krepitev rastlin v prvih 2-3 dneh po toči jim privoščimo mir in počitek, da si opomorejo same s pomočjo dodanih sredstev, med katerimi imajo pomembno mesto tudi sredstva MINERAL.

esrr

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.