Amarilis popestri vaš praznični dom!

25. novembra 2019

Če želimo popestriti prihajajoče božične in novoletne praznike s cvetočim okrasjem, je sedaj še zadnji čas za sajenje čebulic amarilisov. Mislite, da je amarilis rastlina za eno sezono – če z njim pravilno ravnamo, temi ni tako. Amarilis je s svojim velikim cvetom izreden okras domu, zato se je z njegovo vzgojo vredno truditi.

mineral-amaralisi_2019 (5)

Z izbiro prave čebulice do lepših cvetov

Uspešna vzgoja amarilisov se začne že z nakupom čebulice. Čebulica naj bo čim večja, predvsem pa brez vidnih poškodb (slika spodaj levo). V tem času marsikatera že kaže vršičke cvetov (slika spodaj desno).  To lahko izkoristite sebi v prid, saj ste v tem primeru lahko prepričani, da bo amarilis, ob ustrezni saditvi, zares zacvetel.

mineral-amaralisi_2019 (7)
mineral-amaralisi_2019 (6)

Pred sajenjem amarilisa, odstranite suhe odmrle korenine, pustimo pa še žive, ki so debelejše in bele barve.

mineral-amaralisi_2019 (1)

Za cvetoč amarilis priporočamo glinene lončke

Za sajenje izberite primeren lonček – priporočamo glinene, saj čebulice amarilisov ne prenašajo zastajanja vode. Še dodatno priporočamo drenažo na dnu lončka. To lahko naredite iz delcev razbitih glinenih lončkov.

Ko čebulico posadite v substrat oziroma primerno zemljo za sobne rastline, mora biti med čebulico in robom lončka za približno dva prsta prostora. Zelo pomembno je, da čebulico posadite v zemljo samo do polovice! Pol čebulice naj gleda iz zemlje.

mineral-amaralisi_2019 (2)
mineral-amaralisi_2019 (3)

Tudi amarilis zalijte s sredstvom MINERAL ZELENI

Po sajenju čebulice amarilisa v lonček, priporočamo, da ga takoj zalijete s 4% raztopino (40 ml ali slabe pol decilitra na 1 l vode) sredstva za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI. Dovolj je, če boste zalili zgolj enkrat.  Pazite, da zalijete samo zemljo med čebulico in lončkom – ne močimo čebulic! Lonček nato postavite na svetlo okensko polico. Vaš amarilis bo tako lahko že kmalu odgnal cvetno stebelce.

Čez približno mesec in pol do dva, ravno v času novoletnih praznikov, vas bo tako lahko že razveseljeval pogled na prelepe cvetove amarilisov. Ti so lahko v številnih barvah in oblikah – le kdo ob takšnem pogledu ne bi bil navdušen?

S pravočasnim sajenjem bo amarilis ponos vašega prazničnega doma. Na vsa vaša vprašanja vam z veseljem odgovorimo na našem Facebook profilu. Veseli jih bomo!

Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.