Do lastnih sadik paradižnika, bučk in kumar na naraven način

14. marca 2020

Sredina marca je prav primeren čas za setev paradižnika, bučk in kumar. Po ledenih možeh v sredini maja bodo tako sadike ravno pravšnje za presajanje na prosto.

setev semena

Doma vzgojene sadike, še zlasti, če ste sami pridelali seme (ki pa ne sme biti hibridnih sort, če želimo točno določene lastnosti), so že v osnovi bolj odporne in trpežne, zato se splača potruditi, saj vam bodo rastline to kasneje povrnile z zdravjem in obiljem plodov.

 

Do kvalitetnih lastnih sadik le z dobrim koreninskim sistemom

Vse plodovke, kamor sodijo tudi paradižnik, bučke in kumare, so velik porabnik hranil, da lahko rodijo plodove. Za to pa potrebujejo krepek in čim bolj razvit koreninski sistem z obilico lasastih koreninic – te so namreč tiste, ki »pijejo in jejo« hranila iz tal in na ta način poskrbijo za prehrano celotne rastline, vključno s plodovi. Preprosto – več lasastih koreninic, bolj krepke rastline, več zdravih plodov. Za to poskrbi  sredstvo za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI. Z raztopino zalijte substrat (zemljo) takoj po setvi semena, dovolj je samo enkrat. Pospeši tudi kalitev semen in zmanjša potrebo po zalivanju, zato se mlade rastlinice lažje, bolje razvijajo.

Bučke in kumare težje razvijejo močen koreninski sistem in že v osnovi je slabši kot pri paradižniku. Zato je uporaba sredstva MINERALA ZELENI za zalivanje še kako smiselna.

Po pikiranju mladih rastlinic ali po presajanju v večje lončke, na koncu pa še po presajanju na prosto vsakič ponovno zalijte z raztopino sredstva MINERALA ZELENI, da zmanjšate presaditveni šok in se rastline lažje in hitreje na novo ukoreninijo, to pomeni, da razvijejo nove lasaste koreninice v novih tleh. Enostavno si lahko zapomnite, da vsakič, ko prestavite rastlino v novo zemljo, zalijete tla z raztopino sredstva MINERAL ZELENI, samo enkrat. Zaliti pa je v teh primerih tako ali tako potrebno.

mineral-kolaz_1

Do optimalne rasti lastnih sadik s sredstvom MINERAL MODRI

Sedaj, ko ste z zalivanjem z raztopino sredstva MINERAL ZELENI poskrbeli za korenine, je potrebno poskrbeti še za uravnoteženo rast in razvoj vseh nadzemnih delov kot so stebla, listi, nastavek cvetov in plodov. Za to pa poskrbi sredstvo za optimalno rast in razvoj rastlin MINERAL MODRI. V času vzgoje sadik paradižnika, bučk in kumar zalijte z raztopino sredstva MINERALA MODRI, ko so sadike dovolj velike in so razvile vsaj dva prava lista. Prva dva lističa, ko rastlinica pokuka iz zemlje, še nista prava lista, ampak klična in takrat je še prekmalu za zalivanje z raztopino sredstva MINERAL MODRI. Dovolj je, če zalijete enkrat do dvakrat v presledku 10 -14 dni vse sadike plodovk, tudi papriko, čili in jajčevce, ki ste jih sejali januarja ali v začetku februarja in so morda sedaj že razvili vsaj dva prava lista.

mineral-kolaz_2
mineral-kolaz_3

V branje priporočamo tudi naš prispevek o razlogih za uporabo sredstva MINERAL ZELENI pri vzgoji sadik.