Jeseni sadimo česen in čebulo

3. oktobra 2018

Česen in čebula sta pogosto zadnji vrtnini, ki ju v sezoni sadimo na vrt. Sta sorodni vrsti iz družine čebulnic, zato imata podobne zahteve za rast. Za uspešno pripravo tal, sajenje in pridelavo čebule in česna smo za vas pripravili nekaj osnovnih napotkov.

1

Kdaj in kaj sadimo

Jesensko sajenje se izredno dobro obnese pri česnu, v praksi sedaj tudi slovenske spomladanske sorte česna sadimo jeseni. Najbolj primeren čas je v oktobru. Redno spremljamo vremensko napoved, če so razmere ugodne izberemo za sajenje zadnji teden oktobra, ob slabi napovedi pa sajenje izvedemo teden do dva prej.  Sadimo debele stroke, ki bodo dali veliko čebulico.

Jeseni sajena čebula nam lahko v naslednjem letu povzroča težave z uhajanjem v cvet. Cvetoča rastlina ne vlaga hranil v tvorbo čebulice, za to moramo cvet odstraniti, kar nam lahko pri več gredicah vzame kar nekaj časa. Debelejši čebulčki raje uhajajo v cvet, za to jeseni sadimo droben čebulček, debelejše pa pustimo za spomladansko sajenje ali jih porabimo prej, preden gre v cvet, kot mlado čebulo.

3

Sajenje

Čebulnice niso zahtevne po hranilih, rajši jih gnojimo manj, kot preveč. Preveliko dušika pri čebulnicah povzroči bujno rast listja, medtem ko se čebulica v tleh ne debeli, je polna vode in bolj nagnjena h gnitju. Čebulo in česen nikoli ne sadimo na gredico, kjer je bil v zadnjih dveh do treh letih zadelan hlevski gnoj. Tla moramo dobro pripraviti, morajo biti zračna in dobro odcedna, zastajanje vode in pomanjkanje kisika je za večino čebulnic, predvsem za česen, lahko hitro usodno. Jeseni sadimo nekoliko globlje kot spomladi.

Gredice pripravimo glede na velikost lokov za tunele, če jih nameravamo postaviti in glede na velikost koprene, s katero bomo pokrivali čebulnice, s čimer jih zaščitimo pred naletom čebulne muhe. O tem škodljivcu bomo podrobneje pisali v spomladanskih mesecih, ko bo problematika aktualna.

Ko pripravimo grede, zasadimo čebulo in česen 2,5 do 3 cm globoko . Česen razdelimo na stroke tik preden ga sadimo. Stroke položimo obrnjene navzgor v jarke in zasujemo. Med vrstami pustimo vsaj 30-40 centimetrov prostora, da bomo brez težav okopavali. Okopavanje je eno izmed najbolj pomembnih opravil pri pridelavi čebulnic, ker povečuje zračnost tal. Če tla niso dovolj zračna, čebulnicam prično rumeneti in odpadati listi, čebulica pa preneha z rastjo.

Takoj po sajenju jih zalijemo z naravnim hranilom MINERAL ZELENI, ki pospeši tvorbo korenin, krepi rastlino in poveča njihovo naravno odpornost.

Nato posejane čebulnice čez zimo pustimo v zemlji, z njihovo oskrbo pa nadaljujemo spomladi, ko se zemlja segreje in je primerna za obdelavo. Več o skrbi zanje pa bomo napisali v spomladanskih mesecih, ko bo tematika aktualna.

4

Vas v zvezi z jesenskim sajenjem čebulnic zanima še kaj? Vprašajte nas na našem Facebook profilu ali pa nam pišite na info@mineralzarastline.si. Na vaše vprašanje bomo poizkusili odgovoriti čim hitreje!