Jesensko sajenje vrtnic in drugih okrasnih rastlin

16. novembra 2019

Vreme še vedno nagaja, vendar so temperature ugodne in čim bo prenehalo deževje, se lahko lotimo sajenja vrtnic in drugih okrasnih trajnih grmovnic. V trgovinah lahko izbiramo med čajevkami (velikocvetne), mnogocvetnimi vrtnicami, tistimi na visokih steblih, pokrovnimi in še kakšne bi se našle za vsak okus, da ne omenjamo pisane barvne palete in oblik cvetov.

mineral-jesensko_sajenje_vrtnic-2

Tudi pri vrtnicah in ostalih trajnicah velja, da izbiramo sadike predvsem glede na razvitost koreninskega sistema. Pri tem imajo prednost tako kot pri sadikah sadnega drevja tiste, ki so posajene v lonce pred tistimi, ki imajo korenine samo ovite v folijo.

Potek samega sajenja je enak kot smo ga opisali že pri sadnem drevju – tudi tukaj ne pozabimo na zalivanje s sredstvom za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI po končanem sajenju. Velja za vse vrste okrasnih rastlin, ne samo za vrtnice.

V današnjem prispevku bi vas radi opozorili, na kaj je še potrebno paziti pri nakupu.

Prvi nasvet se nanaša na sadike, ki so zaščitene z voskom. Ta ima vlogo zaščite predvsem pri transportu. Ko tako sadiko kupimo, je potrebno vosek najkasneje ob koncu zime odstraniti tako z brstov, da bodo lahko odgnali kot s poganjkov, katerim ob višjih temperaturah vosek lahko škodi. To je sicer zamudno in natančno delo, vendar nujno potrebno, če želimo da bodo sadike lepo uspevale.

mineral-jesensko_sajenje_vrtnic-4

Drugi nasvet se nanaša na zdravstveno stanje sadik. Zaradi dokaj visokih temperatur za ta čas imajo številne sadike še liste in pametno je pred nakupom pogledati malo bliže. Če opazimo sivkaste pikice na listih ali so celo v celoti prekriti s sivkasto prevleko, gre po vsej verjetnosti za pepelasto plesen. Še bolj pogosto opazimo temne pegice na listih, v tem primeru gre za črno listno pegavost zaradi katere vrtnice pogosto zbolevajo in lahko že do junija ostanejo brez listov, kar seveda rastline močno izčrpa in je prizadeto cvetenje.

mineral-jesensko_sajenje_vrtnic-1

Pepelasta plesen

mineral-jesensko_sajenje_vrtnic-5

Črna listna pegavost

mineral_rumeni_forte-liter_mm

Če se kljub temu ne moremo odpovedati sadiki, ker nam je mogoče zelo všeč barva cvetov ipd., potem tako sadiko takoj po nakupu poškropimo še pred sajenjem z 8% raztopino sredstva za povečanje odpornosti rastlin proti boleznim in stresom iz okolja po njihovem pojavu MINERAL RUMENI FORTE, kar pomeni, da dodamo na 1 l vode 80 ml (slab deciliter) sredstva MINERALA RUMENI FORTE. Vedno dobro premešamo tako plastenko pred odmerjanjem kot po dodajanju v vodo pred škropljenjem. Lahko pa uporabimo že pripravljeno raztopino za uporabo v pršilki, ki nam bo prišla zelo prav tudi v zimskih mesecih pri oskrbi sobnih lončnic.

Pri škropljenju pazimo, da kapljice ne odtekajo z listov, ker s tem izgubljamo sredstvo in učinkovitost. V primeru, da bo kakšen teden ali več po sajenju še toplo oziroma bodo dnevne temperature vsaj nad 5ﹾ C, lahko škropljenje še enkrat ponovimo.

Spomladi pa nas čaka obvezno nadaljevanje z uporabo sredstev MINERAL in takrat se bomo temu podrobneje posvetili.

mineral-jesensko_sajenje_vrtnic-3

Pravilno poškropljen list vrtnice – kapljice ne odtekajo z lista.

Še zadnji nasvet ob sajenju vrtnic. Če ima naša sadika daljše poganjke, jih pred sajenjem malo skrajšamo, ne režemo preveč, ker lahko poganjki čez zimo še pomrznejo. Končno rez opravimo spomladi ko mine nevarnost pozebe, jeseni pa samo poskrbimo za uravnoteženost poganjkov.

mineral-jesensko_sajenje_vrtnic-6

S pravočasnim sajenjem bodo vaše vrtnice ponosno krasile okolico hiše. Na vsa vaša vprašanja vam z veseljem odgovorimo na našem Facebook profilu. Veseli jih bomo!

Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.