Kako pri nakupu prepoznamo dobro sadiko?

16. oktobra 2017

Običajno se odločamo za izbiro sadik, zlasti sezonsko cvetočih kot so mačehe na osnovi barve cvetov, ki nam je všeč. Na žalost je to vse prevečkrat edini kriterij, ki nam ne pomaga pri prepoznavi najboljših sadik.

Seveda je barva cvetov pomembna lastnost, vendar ne določa kakovosti sadik. Kvalitetno sadiko, ki se bo po presajanju hitro ukoreninila in obilno cvetela, ne samo jeseni, ampak še celo pomlad do sajenja poletnih cvetlic, ob nakupu spoznamo po drugih lastnostih, na katere običajno nismo tako pozorni. Dobra sadika ima veliko temno zelenih listov, zadosti cvetnih popkov in je zbite, ne spotegnjene rasti. Rastlina, ki hitro raste v višino, je šibke rasti in slabo odporna na neugodne vremenske razmere ter razne bolezni in škodljivce. Rastline tako rastejo ob neugodnih razmerah, kakršnim so izpostavljene v industrijski vzgoji, ko nimajo dovolj naravne svetlobe in so pretirano gnojene z umetnimi gnojili, da bi bile čim prej primerne za prodajo.

Zdrava rast je možna le, če so razmere za rast ugodne, ima rastlina na razpolago dovolj makro in mikro hranil. Tako rastlina lahko dobro razvije koreninski sistem, kar pa vidimo šele, ko vzamemo sadiko iz lončka. Pri vzgoji kvalitetnih sadik ima bistveno vlogo zalivanje z Mineralom Zeleni, ki rastlini omogoči optimalen razvoj koreninskega sistema in Mineralom Modri, ki rastlino oskrbi s hranili, potrebnimi za krepko rast nadzemnih delov. Da bodo rastline odpornejše proti boleznim in škodljivcem pa jih po programu škropimo z Mineralom Rumeni in Mineralom Rdeči forte, tudi po presajanju v lonce, korita ali na grobove.

Ugotovili smo, da imajo kvalitetne sadike dobro razvit koreninski sistem po celotni koreninski grudi, nadzemni deli rastlin (listi, stebelca, cvetovi) so močni, krepki, zdravi in kot takšni bodo tudi uspešno prezimili. Takšne so sadike, vzgojene z Mineralom, kar vidimo na prvi sliki. Rastline niso spotegnjene kot na drugi sliki, ko je rastlina zaradi pretiranega gnojenja prehitro vzcvetela in se ni imela časa okrepiti.

Sadika, vzgojena z Mineralom
Sadika, vzgojena z Mineralom
Običajna sadika iz trgovin
Običajna sadika iz trgovin

Pa še dodaten nasvet. V kolikor še niste utegnili kupiti sadik za grobove, je sedaj zadnji čas! Prazniki so pred vrati, rastline pa potrebujejo vsaj 10 dni, da se dobro ukoreninijo in zacvetijo. Zato se ta teden le odpravite po nakup. Upamo, da vam bo tudi z našo pomočjo uspelo izbrati dobre sadike, ki bodo ponosno krasile grobove vaših bližnjih. Da pa bodo dobre sadike zrastle v čudovite rastline, vam svetujemo uporabo izdelkov Mineral. Kako jih uporabljamo pri zasajanju jesenskega cvetja, smo že pisali tukaj.

V kolikor imate kakršnakoli dodatna vprašanja pa vam z veseljem odgovorimo na našem Facebook profilu.