Kapar na orhidejah, citrusih in oleandrih

22. januarja 2020

Kapar je dokaj pogost škodljivec. Obstaja veliko vrst, ki so prisotne tudi v naših razmerah, tako na rastlinah v vrtu kot na lončnicah in posodovkah, ki jih prezimujemo. Vsak imetnik orhidej, citrusov (limone, pomarančevci, kumkvat ipd.) in oleandrov se je verjetno že kdaj srečal z njim.

kapar odrasel

Kako kapar škoduje rastlinam?

Kapar spada med žuželke in povzroča škodo s sesanjem sokov iz listnih žil, zato odrasle pogosto najdemo na spodnji strani lista prisesane ob glavni listni žili (slika zgoraj). Kaparja prepoznamo tako, da ščitek previdno podrgnemo z nohtom – če ga s tem odstranimo, gre za kaparja.

Mlade ličinke so gibljive dokler ne najdejo ustreznega mesta za sesanje sokov in jih najdemo po celotni listni ploskvi, največkrat na spodnji strani listov, včasih v manjšem številu tudi na zgornji strani, pogosto na steblih oziroma poganjkih. Ličinke so običajno zelo svetle barve in je zato natančno, temeljito in redno pregledovanje (zlasti spodnje strani listov) toliko bolj pomembno. Ličinka namreč, v primerjavi z odraslimi osebki temnejše barve, veliko težje opazimo, kar je razvidno iz spodnje slike.

kapar star, ličinke

Na izločke kaparja se lahko naselijo glivice sajavosti

Tako kot vse ostale škodljivce, tudi kaparja lahko uspešno omejimo le, če ga pravočasno opazimo. Običajno smo na njegovo prisotnost pozorni šele, ko opazimo lepljive kapljice na listih , to je medena rosa, ki jo izloča kapar (spodnja slika levo). Nanjo se naselijo glivice sajavosti in sčasoma postanejo listi in pri citrusih lahko tudi plodovi črni kot bi bili umazani od saj (spodnja slika desno).

V takem stanju terja odstranjevanje škodljivca veliko več dela, truda in časa ter je pogosto manj uspešno. Vedeti moramo tudi, da ko je enkrat kapar prisoten, moramo ves čas biti pozorni nanj in redno pregledovati rastline, da lahko ponovno pravočasno ukrepamo, ko je potrebno. Ne pozabimo tudi na citruse in oleandre, ki jih prezimujemo v kleteh in podobnih prostorih.

KAPAR MEDENA ROSA
kapar sajavost

Stare trde ščitke, pod katerimi je množica jajčec, iz katerih se bodo razvile ličinke in so tudi na vejah, najprej odstranimo z vlažno vato (slika spodaj). Na ta način lahko bistveno zmanjšamo prisotnost škodljivca v prihodnje na rastlini.

kapar jajčeca

Kapar uspešno odstranimo s sredstvom MINERAL RDEČI FORTE

Potem orhideje, citruse, oleandre in druge rastline zalijemo z raztopino sredstva za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI po navodilih, da okrepimo celotno rastlino. Če smo pred kratkim kupili rastlino, npr. orhidejo ali citrus, zalijemo substrat v lončku v vsakem primeru z raztopino sredstva MINERALA ZELENI. Tako bo lažje prenesla vse spremembe do presajanja in bo manj dovzetna za kaparja.

Bistveno pri omejevanju škodljivca pa je škropljenje z raztopino sredstva za povečanje odpornosti rastlin proti škodljivcem po njihovem pojavu MINERAL RDEČI FORTE, seveda tudi po navodilu, ki je sestavni del vsake etikete na embalaži.

Če smo kaparja odkrili ob pojavu posamičnih osebkov, zadoščata eno do dve škropljenji in ob ponovnem pojavu škropljenje ponovimo. Če pa jih je veliko kot na sliki limone, kjer se je pojavila že tudi sajavost, najprej očistimo liste z vlažno vato, potem škropimo z raztopino sredstva MINERAL RDEČI FORTE. V tem primeru bo potrebno škropiti vsaj tri do štirikrat vsak drugi dan ali po potrebi celo večkrat. Zato se je vredno potruditi s pregledovanjem rastlin.