Listne uši napadajo - ukrepajte s sredstvi MINERAL!

22. maj 2019

V tem času so se pričele množično pojavljati uši! S sredstvi MINERAL se njihovega napada obranimo na naraven in rastlinam ter živalim prijazen in nenevaren način.

usi_1

Zviti listi na vrhu mladih poganjkov sadnega drevja so v večini primerov znak prisotnosti listnih uši. Listne uši pa se nahajajo na spodnji strani listov, zato jih ne opazimo. Listna ploskev ima dve strani in vedno je potrebno preveriti obe! Zato preglejte na spodnjo stran lista in vršiček pod njim…

usi_2

Listne uši napadejo mehke dele rastline, to so mladi listi vršičkov in spodnje strani listov! Enako je pri ribezu.

usi_3

To ni bolezen.

usi_4

Na spodnji strani listov najdemo listne uši, ki s sesanjem povzročajo rdečkaste mehurjaste izbokline na zgornji strani listov. Listne uši se lotijo tudi zelišč kot je na primer origano.

usi_5
usi_6

Naravna rešitev za listne uši je MINERAL RDEČI FORTE!

MINERAL RDEČI FORTE je naravno sredstvo, brez karence in popolnoma neškodljivo okolju in koristnim organizmom, kot so hrošči polonice, ki so naravni sovražniki listnim ušem.

Uporaba naravnih sredstev je zlasti pomembna pri vzgoji zelišč.

Čas za uporabo sredstva MINERAL je idealen! Kot je videti na slikah, posnetih pred nekaj dnevi, so uši v začetnem razvoju in jih še ni veliko. Zgodnje ukrepanje je tako bistveno učinkovitejše. Zelo napadene dele rastlin najprej odstranimo ali uši mehansko zmečkamo kolikor je mogoče. Potem takoj škropimo z 8% raztopino MINERALA RDEČI FORTE (80 ml/ 1 l vode) in škropljenje ponovimo še 1–2 x, po potrebi lahko tudi večkrat. Med škropljenji naj bo dan ali dva presledka. Pazimo, da kapljice ne odtekajo z listov.

V tem času se uši pojavljajo tudi na fižolu, okrasnih rastlinah, plodovkah, kapusnicah in solati.

Potrebno pa vedeti, da imajo uši na leto številne generacije, kar pomeni, da se bodo pojavile večkrat. Posledično bo potrebno tudi večkrat ukrepati. Pomembno je vedeti tudi, da izsesani listi ostanejo zviti tudi, ko uši ni več. Zato preverite vršičke in spodnjo stran preden se odločite ukrepati.

Da bo pojav uši manjši in si bodo rastline po napadu lažje opomogle, jih škropimo s sredstvom MINERAL RDEČI. Ta krepi odpornost rastlin proti škodljivcem. MINERAL RDEČIU uporabljamo v skladu s programom uporabe za različne vrste rastlin. Program uporabe najdete na www.mineralzarastline.si/programi-uporabe.

esrr

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.