Naj rezano cvetje, zasaditve ter aranžmaji trajajo tudi na grobovih

20. oktobra 2017
mineral-rezano_cvetje-grobovi_2017 (1)

V času pred 1. novembrom smo z mislimi pri naših bližnjih, ki so nas zapustili in želimo počastiti spomin nanje tako, da čim lepše uredimo njihovo počivališče s cvetjem, različnimi zasaditvami v posodah, tudi cvetličnimi aranžmaji. Ob tem je vedno prisotna skrb, koliko časa nam bo cvetje »zdržalo«, saj si nihče ne želi, da je to samo za 1. november.

Lahko vam pomagamo s praktičnim nasvetom o uporabi Minerala, ki temelji na naših izkušnjah na različnih vrstah rezanega cvetja, zasaditvah v posodah in svežih ikebanah.

Z dodatkom 2 % raztopine Minerala Zeleni v vodo v vazo so vrtnice ostale sveže 10 dni, z dodatkom 4 % raztopine Minerala Zeleni so ostali nageljni lepi 14 dni dlje kot tisti, pri katerih Mineral ni bil uporabljen. Sami smo preizkusili 4 % raztopino Minerala Zeleni pri gerberi, njen cvet je ostal nespremenjen v vazi kar cel mesec.

Za podaljšanje svežine rezanega cvetja uspešno uporabljajo Mineral že tudi nekateri cvetličarji.

Marsikdo ima še vedno navado postaviti na grob ikebano iz svežega rezanega cvetja. Tudi tu lahko v podstavek nalijemo 4 % raztopino Minerala Zeleni, da se goba prepoji z njim. Če ne bo zmrzovalo oziroma ne bo slane, lahko tak svež cvetlični aranžma zdrži najmanj en teden ali še dlje.

Lepoto lahko podaljšamo z uporabo Minerala tudi lončnim krizantemam, ki so na marsikaterem grobu že zamenjale ikebane in raznim zasaditvam v loncih z mačehami, resami in drugimi jesenskimi lepoticami. Preden jih postavimo na grob, jih temeljito zalijemo s 4 % raztopino Minerala Zeleni, še kakšen dan ali dva prej pa poškropimo s 4 % raztopino Minerala Rumeni. Brez skrbi lahko škropimo tudi po cvetovih, saj jih Mineral ne poškoduje. Nasprotno, celo dohrani jih, zato zdržijo dlje.

mineral-rezano_cvetje-grobovi_2017 (3)

Na vrtnarijah, kjer vzgajajo krizanteme z Mineralom, so po odzivu strank ugotovili, da se zelo občutljive velikocvetne krizanteme ne obletavajo kot običajno.