Zelišča pozimi
17. septembra 2018S prihodom jeseni se zunanje razmere počasi spreminjajo v manj ugodne za rast rastlin, še posebej to velja za določena zelišča, ki rastejo na vrtu. Ali ste vedeli, da lahko zelišča pozimi prav dobro uspevajo v notranjih prostorih, na okenski polici in jih lahko celo zimo uporabljamo za ...
Preberi večPotaknjenci balkonskih rastlin
7. septembra 2018V prvi polovici septembra je čas, da si pripravimo potaknjence balkonskih rastlin za naslednje leto. Bujno cvetenje počasi upada in to izkoristimo, da pelargonije in bršljanke malo obrežemo, s čimer spodbudimo novo rast in jih pomladimo. Primerne poganjke pa uporabimo, da rastline ...
Preberi večVrt avgusta
24. avgusta 2018Bliža se konec avgusta, žetev koruze in pobiranje krompirja ter priprava zemlje na zimski počitek. Tak je krog v velikem delu kmetijskega sveta, vrtičkarji pa imamo do konca leta še obilo dela.Vrt avgusta je čas spravila večine pridelka, od čebule, česna, krompirja pa do jabolk in sliv. ...
Preberi večPepelasta plesen
20. julija 2018V poznem poletju se na mnogih vrtnih rastlinah pogosto pojavi pepelasta plesen, to je glivična bolezen, ki napada šibke rastline v toplem vremenu. Za razliko od drugih glivičnih bolezni, ta za svoj razvoj ne potrebuje visoke vlage in vodnih kapljic. Gliva okužuje veliko vrst rastlin, najbolj ...
Preberi večKoloradski hrošč spet napada
17. julija 2018Letošnja sezona zaradi vremenskih razmer nudi izredno ugodne razmere za razmah škodljivcev in bolezni, ki napadajo rastline. Neobičajno dobrih pogojev je deležen tudi koloradski hrošč, zaradi česar se letos spopadamo tudi z obsežno drugo generacijo tega škodljivca, kar ni pogost ...
Preberi večBoj s paradižnikovo plesnijo
11. julija 2018Letos nam je vreme pošteno zagodlo. Ustvarili so se namreč izredno ugodni pogoji za razvoj paradižnikove plesni. To bolezen povzroča gliva Phytophthora infestans, ki za svoj razvoj potrebuje toploto in veliko vlage. Je najpomembnejša glivična bolezen razhudnikovk, ki pogosto okužuje ...
Preberi večMozirski gaj po neurju reševal tudi MINERAL
11. julija 2018Ljudje se pogosto sprašujejo, ali je uporaba naravnih sredstev za krepitev in povečanje odpornosti rastlin kot je na primeru sredstev MINERAL, smiselna. Še posebej, ker njihovo delovanje v primerjavi s kemičnimi spojinami ni tako hitro in očitno. Marsikdo je zato prepričan, da sploh ne ...
Preberi večOBVARUJTE PUŠPAN PRED PUŠPANOVO VEŠČO
25. maja 2018Prelepi pomladno zeleni pušpanovi grmi veselje in lepoto prinašajo mnogim domačim vrtovom, parkom in drugim predelom vaške in mestne krajine. Tradicionalno smo Slovenci pušpanove grme sadili v grajske in botanične vrtove, kjer so jih izkušeni oblikovali v zanimive geometrijske oblike. Le ...
Preberi večKorita z vodno rezervo in njim prilagojena uporaba sredstva MINERAL
9. maja 2018V zadnjih letih je vse več povpraševanja in nakupov trendovskih korit z vodno rezervo. Mnogi imajo še vedno strah in pomisleke, kar pa je povsem odveč, saj takšna korita nudijo udoben prostor za rastline ter vodno rezervo, ki močno olajša oskrbo rastlin z vodo.Prednost korit z vodno rezervo ...
Preberi večVzgoja solatnic
2. marca 2018Bliža se konec zime ter začetek setve prvih spomladanskih solatnic, špinačnic in zelišč. Skoraj vsak vrtičkar na svojih površinah pridno vzgaja solate, zelenjadnice, ki so med Slovenci še posebej priljubljene. Solatnice so rastline, pri katerih uživamo listno maso in so zaklad vlaknin, ...
Preberi večPoskrbite za Valentinovo cvetje
13. februarja 2018Dan svetega Valentina je na Slovenskem že od nekdaj težko pričakovan. V našem ljudskem izročilu je to dan, ko se začne prebujati narava, zadnja leta pa je pri nas bolj znan kot praznik zaljubljencev. Poleg zaljubljenih pisemc in čokoladic so simbol Valentinovega praznika in ljubezni tudi ...
Preberi večGojenje kalic
9. februarja 2018Kalice so prava zakladnica zdravja. Dokazano vsebujejo več vitaminov ter antioksidantov kot sama semena. In kdaj pridejo bolj v poštev, kot ob koncu zime, ko smo že naveličani pomanjkanja sveže domače zelenjave, ko v trgovinah gledamo nekakovostno zelenjavo, ki je bolj kot hrani podobna ...
Preberi več