Okrasne čebulnice sadimo dokler tla ne zmrznejo

21. novembra 2019

Vse dokler tla ne začnejo zmrzovati je primeren čas za sajenje okrasnih čebulnic kot so tulipani, narcise, hiacinte in ostale. Vreme vam to še vedno omogoča in ker imajo v marsikateri trgovini znižane cene za čebulnice, velja te izkoristiti za ugodnejši nakup.

mineral-sajenje_cebulnic_2-8
mineral-sajenje_cebulnic_2-9
mineral-sajenje_cebulnic_2-10

Kupite le zdrave čebulice. Spomladi ali pa že prej v zimskih mesecih vas bo razveselil pogled na cvetoče razkošje, saj niso primerne zgolj za sajenje na vrt ampak jih lahko z malo domišljije posadite na zelo zanimive načine.

Čebulnice zahtevajo načrt sajenja

Za sajenje čebulnic v vrt najprej pripravite načrt glede na višino rasti in barvo cvetov. Visoko rastočo cvetje posadimo med grmovnice ali v ozadju grede, nizko rastoče na rob grede ali cvetličnega lonca. Čebulice tulipanov je priporočljivo saditi v mrežaste košare tako kot sadike sadnega drevja, če imate v gosteh voluharja. Čebulice narcis pa, prav nasprotno, odganjajo nezaželenega gosta, zato se pogosto sadijo pod mlada sadna drevesa.

Za lažje delo in boljšo rast priporočamo uporabo dveh pripomočkov. Sadilec za čebulice (slika spodaj levo) za lažje in hitrejše sajenje ter plastično posodo – košarico, za zadrževanje čebulic na primerni globini tal. Čebulice namreč sčasoma zdrsnejo v globino, zato čez nekaj let ne cvetijo več, ker so pregloboko. Iz tega razloga jih je priporočljivo vsake tri do štiri leta presaditi  na novo ali na drugo mesto, tudi ker se tla izčrpajo.

mineral-sajenje_cebulnic_2-3
mineral-sajenje_cebulnic_2-2

Debelejše čebulice sadite globje

Debelejše čebulice, kot so tulipani in narcise, sadimo na globino 10 cm, drobnejše na 5 cm. Enaka kot globina sajenja naj bo tudi razdalja sajenja med čebulicami. Podobno ravnamo v primeru, če sadimo čebulice v lonce na vrtu ali ob hiši. V tem primeru poskrbimo za drenažo (npr. koščki starih razbitih glinenih lončkov), da voda v posodi ne zastaja, sicer lahko začnejo čebulice gniti. Zgodaj spomladi bodo čudovit okras.

mineral-sajenje_cebulnic_2-6
mineral-sajenje_cebulnic_2-7

Siljene čebulnice popestrijo zimski dom

Zelo pomembno, tako pri sajenju okrasnih čebulnic v vrtu kot v lonce in druge posode, je takojšnje zalivanje po sajenju. Priporočamo uporabo 4% raztopine sredstva za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI (10 l  vode dodajte 4 dcl sredstva MINERAL ZELENI). Mešanico dobro premešajte (tudi plastenko pred dodajanjem) in zalijte. Sredstvo MINERAL ZELENI bo poskrbel za razvoj koreninskega sistema, od česar je odvisna uspešna prezimitev, predvsem v loncih, in cvetenje spomladi.

Pri nas sicer ni razširjena navada, a je vredno poskusiti s siljenjem čebulnic v zimskem času. V ta namen pridejo v poštev predvsem nizke sorte narcis in tulipanov, hiacinte, krokusi, muscari. Posadite jih lahko v za to namenjene posodice (hiacinte) ali v najrazličnejše domiselne posode, košarice ali odsluženo posodo. Po sajenju ne pozabite na zalivanje z raztopino sredstva MINERALA ZELENI. Postavite jih na okensko polico ali drugam v stanovanju, kjer bodo s cvetenjem popestrile zimske dni in čakanje na pomlad.

S pravočasnim sajenjem bodo vaše vrtnice ponosno krasile okolico hiše. Na vsa vaša vprašanja vam z veseljem odgovorimo na našem Facebook profilu. Veseli jih bomo!

Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.