Pomladna skrb za vrtnice je zelo pomembna!

2. aprila 2020

Pomladna skrb za vrtnice je zelo pomembna! Vrtnice že zgodaj spomladi od nas zahtevajo nekaj pozornosti, da lahko v rastni dobi zaživijo in zablestijo v vsej svoji kraljevski lepoti. Prvi in temeljni ukrep je korekcijska rez, po rezi pa jih naravno in okolju prijazno oskrbite s sredstvi MINERAL.

vrt1

Rez vrtnic

V začetku pomladi, ko so brsti že malce nabrekli in bolj vidni, pričnemo z rezjo. Rez je temeljni ukrep pri vzgoji lepih in zdravih rastlin vrtnic, saj s tem namreč v grmičku naredimo prostor za novo rast, ga prezračimo ter tako zmanjšamo možnost pojava bolezni in pospešimo bolj kakovostno cvetenje. Režite nizko, na dve do pet očes in predvsem skušajte odstraniti vse obolele veje in šibke poganjke, ki so veliki porabniki energije in se slabo razvijajo. Za uspešen razvoj in obilno cvetenje morate vrtnicam vsako leto nuditi ustrezno oskrbo. So velike porabnice hranil, najbolje uspevajo v dobri humozni zemlji, zato v jeseni ali zgodaj pomladi okrog koreninskega vratu okopljite in natrosite dobro uležan hlevski gnoj ali organsko gnojilo v peletih.

Vrtnice zalivamo in oskrbujemo s sredstvi MINERAL

Poleg dobre priprave zemlje, morate poskrbeti tudi za nego koreninskega sistema. Vrtnice lahko razvijejo precej globok koreninski sistem in dobro uspevajo tudi v sušnih poletjih, a le če imajo korenine ustrezno razvite in so tla primerno pripravljena. Za kakovosten razvoj koreninskega sistema vrtnice v začetku rastne dobe zalijte z 4% raztopino naravnega sredstva MINERAL ZELENI. S tem boste v tla vnesli vse nujno potrebne mineralne snovi in elemente v sledovih ter izboljšali rast korenin. Vrtnice zalivajte zjutraj ali pozno popoldan in pri tem pazite, da zalijete le tla in ne škropite po listih, saj kapljice vode na listih namreč delujejo kot leča, kar pri močnem soncu liste ožge, poleg tega pa predstavlja ugodno okolje za razvoj bolezni. Teden ali dva po uporabi sredstva MINERAL ZELENI vrtnice zalijte s 4% raztopino sredstva MINERAL MODRI, ki poskrbi za optimalen razvoj vseh rastlinskih delov.

Okrepite vrtnice proti boleznim in škodljivcem

Vrtnice morate okrepiti proti boleznimi in škodljivci že kmalu po začetku rasti, ko so rastni vršički še majhni. Nevarne so predvsem glivične bolezni kot sta črna listna pegavost in pepelovka vrtnic, med škodljivci pa uši, ki poleg izsesavanja listov, posredno škodo napravijo tudi s izločanjem medene rose, ki privabi mravlje ter druge žuželke in omogoči razvoj gliv sajavosti. Z naravnim sredstvom MINERAL RUMENI pričnite škropiti, ko se vršički prično razpirati, teden za tem poškropite s sredstvom MINERAL RDEČI, naslednji teden pa zopet z MINERAL RUMENI in tako dalje, vsak teden s drugim, skupno do trikrat z rumenim in dvakrat z rdečim. Obe sredstvi vsebujeta naravne rastlinske izvlečke in vse potrebne elemente za rast, ki jih rastline vsrkajo skozi liste, kjer takoj prično učinkovati. Izboljša se naravna odpornost rastlin, ki zrastejo večje in imajo debelejše liste z boljšo voščeno prevleko, ki jih ščiti pred škodljivci in boleznimi. Podaljša tudi cvetenje, ki je bolj obilno in kakovostno, cvetovi so obstojni dalj časa.

Za boljše cvetenje se priporoča tudi odstranjevanje odcvetelih cvetov. Ob pojavu prvih bolezenskih znakov ukrepajte s sredstvom MINERAL RUMENI FORTE, ob pojavu prvih posameznih škodljivcev pa z MINERAL RDEČI FORTE. Škropite enkrat na dva dni skupno vsaj trikrat. Škropljenje ponovite čez teden dni, če se stanje ne izboljša. Ekološka in naravna oskrba vrtnic se priporoča predvsem za vrtove, kjer se veliko zadržujejo otroci ter na splošno povsod, kjer je velik nalet čebel in ostalih opraševalcev, katerim sredstva MINERAL ne škodijo.

S kombinirano uporabo kolekcije sredstev MINERAL lahko vrtnice v kratkem času oskrbite za celotno rastno obdobje, povsem naravno in okolju prijazno. Program uporabe za vrtnice najdete na tej povezavi.

Za vsa vprašanja in svetovanje v zvezi z oskrbo vrtnic, smo vam na voljo na našem Facebook profilu.