Pozor, plesen je na paradižniku!

9. avgusta 2017

Po poletni vročini se je ozračje ohladilo, s tem pa so nastali ugodni pogoji za razvoj plesni (fitoftore) na paradižniku in poznem krompirju. Vsi, ki že leta uporabljamo Mineral po navodilih, vemo, da paradižnik zboli veliko pozneje, če ga že od setve ali presajanja dalje zalivamo in škropimo z Mineralom. Če okužba ni prehuda, lahko ob intenzivnejšem škropljenju z Mineralom Rumeni plod tudi rešimo, seveda pa moramo takoj odstraniti okužene liste in dele stebla. Z intenzivnejšim škropljenjem z Mineralom Rumeni lahko bolezen ustavimo – tako se še vedno lahko veselimo pridelka.

mineral-plesen_paradiznik-09_08_2017-foto_tatjana_rupnik (1)

Naše izkušnje in priporočila:

  • Paradižnik na prostem je v večji nevarnosti
mineral-plesen_paradiznik-09_08_2017-foto_tatjana_rupnik (11)

Kljub izredno gosti zasaditvi (zaradi preizkušanja učinkovitosti Minerala) so listi, tudi spodnji in tisti v notranjosti grede povsem zdravi, temno zeleni in robustnega videza. Cvetov je veliko ter so lepi, zdravi in intenzivnih barv. Tudi plodov je že precej.

Nekaj dni pred desno fotografijo je bilo na območju vrta več neviht, zato se je povečala tudi nevarnost okužbe s plesnijo (fitoftoro). Kljub temu plesni (še) ni, verjamemo, da tudi zahvaljujoč redni preventivni uporabi Minerala.

  • Paradižnik v rastlinjaku je bolj zaščiten, zato se pojavi okužba v manjšem obsegu

S pravilno uporabo Minerala okužbo tudi lažje zaustavimo. Na obravnavanem primeru se je okužba oz. bolezen po šestkratnem škropljenju z 10 % koncentracijo Minerala Rumeni zaustavila. Zaustavitev napredka okužbe oz. bolezni na listih opazimo po ostrih robovih med bolno in zdravo površino lista. Plodovi se kljub okuženim listom lepo razvijajo naprej. Zaradi rednega in intenzivnega škropljenja z Mineralom Rumeni (vsak drugi dan) so bili plodovi zdravi. Taki so ostali vse do pobiranja.

mineral-plesen_paradiznik-09_08_2017-foto_tatjana_rupnik (6)
mineral-plesen_paradiznik-09_08_2017-foto_tatjana_rupnik (7)

Na spodnjih slikah sta prikazani dve vrsti paradižnika v rastlinjaku. Levo vrsto smo škropili in zalivali z različnimi vrstami Minerala, za desno pa smo skrbeli kakor do sedaj (torej brez uporabe Minerala). Razlog za to je preprost – želeli smo preveriti učinke uporabe Minerala na paradižniku. Obe vrsti paradižnika sta precej tesno druga ob drugi, tako smo lahko ugotavljali tudi učinek preventivne uporabe naših pripravkov. Kot je videti na slikah, se je plesen na levi strani, na kateri smo uporabljali Mineral ustavila, paradižnik brez Minerala, torej na desni vrsti) pa je v kratkem času precej propadel.

mineral-plesen_paradiznik-09_08_2017-foto_tatjana_rupnik (8)

Paradižnik pridelan s preventivno in kurativno uporabo Minerala – plodovi so sijoči, čvrsti in kar je najpomembnejše zdravi ter okusni.

mineral-plesen_paradiznik-09_08_2017-foto_tatjana_rupnik (10)