Prezimovanje sobnih rastlin in njihove težave

18. decembra 2019

Pozimi največ težav sobnim rastlinam predstavljajo neugodni vplivi okolja. Manj je svetlobe in vlage, več je škodljivcev. Prezimovanje sobnih rastlin in njihove težave lahko z nekaj pozornosti in z naravnimi sredstvi MINERAL lahko uspešno zmanjšate.

Pomanjkanje svetlobe

Pozimi, ko je dan krajši, so sobne rastline večinoma v stresu zaradi pomanjkanja svetlobe. To se pokaže v svetlejših listih, ki včasih tudi odpadejo in v slabšem cvetenju pri cvetočih rastlinah. Svoje lončnice zato postavite na mesto, na katerem bodo prejele kar čim več dnevne svetlobe.

Suh zrak v stanovanju

Druga težava, ki je prav tako stresna za veliko večino sobnih rastlin je suh zrak kot posledica ogrevanja s centralno kurjavo. Večina lončnic izvira iz subtropskih in tropskih krajev, kjer je zračna vlaga nad 70 %, v naših domovanjih pa je pozimi v povprečju le 40 % zračna vlažnost. Na vlago občutljive lončnice (fikus, božična zvezda, …) v primeru premajhne zračne vlage pogosto odvržejo liste. Pomagate jim lahko z vsakodnevnim rosenjem s postano vodo ali postavitvijo posodo z vodo med cvetlične lončke.

Prezimovanje sobnih rastlin ob pomoči sredstev MINERAL

Prezimovanje sobnih rastlin in z njim povezane težave lahko v veliki meri odpravite z zalivanjem s 4% raztopino (40 ml ali slabe pol decilitra na 1 l raztopine) sredstva za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI – zalijte samo enkrat. Enako zalijte tudi rastline, ki ste jih kupili ali dobili šele pred kratkim. Prezimovanje sobnih rastlin lahko dodatno olajšate z rosenjem (1 x na 14 dni) s 4% raztopino sredstva za krepitev odpornosti rastlin proti boleznim in stresom iz okolja MINERAL RUMENI. Ob upoštevanju zalivanja s sredstvom MINERAL ZELENI in pršenjem s sredstvom MINERAL RUMENI, se bodo rastline okrepile in obrasle z novimi listi.

prezimovanje_sobnih_rastlin_in_njihove_tezave (1)
prezimovanje_sobnih_rastlin_in_njihove_tezave (2)

S pravilnim ravnanjem, nekaj pozornosti in z uporabo naravnih sredstev za krepitev rastlin MINERAL, bodo vaše lončnice zimo lažje preživele. Bolje jo je preživel tudi naš fikus, ki se je pred uporabo sredstev MINERAL (slika levo) precej obletel. K sreči smo ga še pravočasno okrepili s sredstvi MINERAL – zdaj je ponovno košat in zelen (desno).

In ne pozabite – vaše lončnice so živa bitja, ki morajo »jesti in piti«. Zlasti cvetoče lončnice zato redno gnojite z gnojili za cvet po navodilih, vsakih 14 dni pa jih, namesto gnojila, zalijte s 4 % raztopino sredstva za optimalno rast in razvoj rastlin MINERAL MODRI. Zelene sobne rastline z raztopino sredstva MINERAL MODRI lahko zalijete le enkrat mesečno. Prezimovanje sobnih rastlin bo tako še uspešnejše.

Še eno priporočilo: ne pretiravajte z zalivanjem! Če se voda v eni uri po zalivanju nateče v podstavek ali okrasni lonček, jo morate obvezno odliti.