Kako pravilno zalivamo?

Zalivanje praviloma pomeni, dodajanje čiste vode, pripravkov ali gnojnice na tla. Torej na zemljo, saj je namen zalivanja tako oskrba koreninskega sistema z vodo in hranili kot tudi samih tal v območju koreninskega sistema.

Če zalivamo po rastlinah, raztopina v glavnem sploh ne pride do tal. Tako je onemogočimo oskrbo koreninskega sistema – po domače, sredstvo ali pa gnojilo smo po večini tako vrgli stran.

Če je le možno, zalivamo zjutraj ali v zgodnjih dopoldanskih urah, ko je sprejem hranil pri večini rastlin najboljši. Pri zalivanju v pozno popoldanskih urah ali zvečer pazimo, da uporabimo deževnico ali postano vodo. Taka voda ne vsebuje preveč kalcija in večjih količin drugih spojin, ki niso najbolj sprejemljive za rastline. Predvsem pa je tovrstna voda primerne temperature, kar je zelo pomembno, ko zalivamo čez dan pregrete rastline. Voda direktno iz pipe je premrzla in lahko zato sama po sebi poškoduje oziroma posmodi rastline, predvsem liste, kar opazimo kot ožige večinoma rjave barve.

Gnojila ali druga sredstva za zalivanje je najbolje uporabiti tik pred dežjem. Z dežjem se v tleh veliko bolje porazdelijo kot se to zgodi pri navadnem zalivanju. Obenem so v tem primeru vsa hranila takoj na razpolago in jih rastline z lahkoto sprejmejo in uporabijo.