Urejanje grobov pred 1. novembrom

21. oktobra 2019
mineral-grobovi-foto_arhiv_asan (3)

Kvalitetne, predvsem zdrave in močne sadike mačeh, res, hojher, heb in drugih rastlin, ki jih sadimo na grobove v jesenskem času, bodo najbolje uspevale, če jih posadimo vsaj do 20. oktobra, ko so temperature še dovolj visoke, da se presajene rastline lahko hitreje in ukoreninijo ter do 1. novembra razvijejo cvetove, ki bodo zdržali do zmrzali.

S pravočasnim presajanjem poskrbimo tudi za lažje in boljše prezimovanje. Iz izkušenj vemo, da pravočasno in  z optimalno razvitim koreninskim sistemom presajene jesenske lepotice spomladi zgodaj cvetijo ter tako krasijo grobove vse do do junija ali še dlje. Načrtovano urejanje grobov jeseni vam tako lahko prihrani kar nekaj spomladanskega časa.

Urejanje grobov in nakup ustrezne zemlje ter rastlin

Za sajenje in urejanje grobov izberite kvalitetno, humusno zemljo. Ta ponavadi ni poceni, vendar bodo rastline v njej precej bolje uspevale. Razne poceni akcije pomenijo, da zemlja vsebuje veliko šote, s tem pa malo hranil. Šota se zaradi prhke sestave pozimi sesede, vrhnje plasti prsti pa odpihne veter in če ob sajenju izdatno ne pognojimo z dolgodelujočimi granuliranimi gnojili, bodo mačehe in vse ostale okrasne rastline zdržale na grobu ali v posodah kvečjemu tistih nekaj dni okoli 1. novembra. Česar pa si verjetno nihče ne želi. Zato je za nakup prsti in sadik smiselno nameniti nekaj centov več, saj običajno površine na grobovih niso velike.

Pokopališča običajno ležijo na odprtih legah, kjer pogosto piha. Rastline so pozimi izpostavljene pozebi, poleti pa vročini in suši. Zato je bistveno, da imajo močne korenine, ki bodo sposobne v plitvih tleh prenesti tudi neugodne razmere. Dobro razvit koreninski sistem je predpogoj za  razvoj močnih listov in veliko lepih cvetov. Brez tega ne gre!

Jesensko zasajanje grobov

Ko ste kupili kvalitetne sadike in zemljo, se odpravite na grob vaših bližnjih. Če ne boste posadili veliko, je smiselno s seboj vzeti tudi postano vodo, še bolje deževnico za zalivanje. Voda iz pip na pokopališčih je ponavadi precej hladna in trda. To pomeni, da vsebuje dosti kalcija (vodnega kamna), ki rastlinam otežuje sprejem drugih potrebnih hranil (samo poglejte kaj vodni kamen naredi gospodinjskim aparatom). Iz tega razloga se ob presajanju težje na novo ukoreninijo. Nekaj dni so videti uvele – pravimo, da »ne pridejo k sebi«.

Najprej izkopljite približno 10 cm globoko jamico. Po dnu potresite gnojilo ter ga prekrijte s kupljeno zemljo. Nato lonček s sadiko z občutkom potolcite po dnu, da zrahljate stik lončka, zemlje in korenin. Nato sadiko, skupaj s koreninsko grudo, na rahlo izvlecite iz sadilnega lončka. Pri kvalitetnih sadikah se zemlja drži korenin in ne odpada. Preglejte korenine – naj bodo lepe in enakomerno razporejene po celotni koreninski grudi. Zdrave korenine so bele ali zelo svetle barve, od blizu so videti kar malo kosmate. Maloštevilne rjave korenine ali maloštevilne, pri dnu večkrat zavite korenine, ne napovedujejo uspešne rasti, kaj šele cvetenje.

Sadiko nato postavite v jamico, okoli korenin dosujte kupljeno zemljo ter vse skupaj narahlo pritisnite, da dobijo korenine stik s tlemi.

mineral-grobovi-foto_arhiv_asan_4

Priprava 4 % raztopine: 10 litrom vode dodamo 4 dl oz. 1 litru 40 ml (slaba polovica decilitra) Minerala, ki ga pred dodajanjem dobro pretresemo. Mešanico vode in Minerala dobro premešamo!

Ko posadite vse sadike, po tleh (ne po rastlinah!) enakomerno in na rahlo potresite gnojilo in ga prekrijte s kupljeno zemljo. Cvetlice nato temeljito zalijte s čisto vodo, po možnosti deževnico, nato pa še s 4 % raztopino sredstva za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI.  Ta rastline oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Tako se pospeši razvoj novih koreninic, ki črpajo hranila in vodo v rastline. Zalijte čim bolj po tleh, da MINERAL pride do korenin.

Tako oskrbovane rastline skoraj ne občutijo presaditvenega šoka, niso videti uvele in utrujene, ampak rastejo naprej in cvetijo. Zmanjša se tudi potreba po zalivanju, saj  MINERAL ZELENI tudi dlje zadržuje vlago v tleh in okolici korenin. Povsem dovolj je, če z raztopino MINERALA ZELENI zalijemo sadike katerekoli vrste rastlin samo enkrat po presajanju. Že to je dovolj, da rastline razvijejo optimalen koreninski sistem.

Če želimo, da rastline cvetijo bujno in dolgo, priporočamo, da jih teden dni po presajanju čim bolj pri tleh zalijete še s 4 % raztopino sredstva za optimalno rast in razvoj rastlin MINERAL MODRI. Ta bo poskrbel za močne, temnozelene liste, rastline bodo imele kompakten, ne pretegnjen videz, več bo cvetnih popkov, cvetovi bodo intenzivnejših barv in bodo zdržali dlje. Rastline bodo tudi veliko bolje prezimile, urejanje grobov spomladi pa bo veliko lažje in hitrejše.

Preventivni ukrepi proti boleznim in škodljivcem

Ob toplem vremenu, se lahko pojavijo škodljivci kot je rastlinjakov ščitkar. Gre za drobne bele mušice na spodnjih straneh listov, ki ob dotiku lista vzletijo. V primeru napada rastline škropimo vsaj dva do trikrat vsak drugi dan z Mineralom rdeči forte. Pazimo samo, da pršilko pred uporabo pretresemo, vedno pretresemo tudi plastenke s koncentrati, preden pripravimo raztopino. Z Mineralom rdeči forte lahko začnemo škropiti štirinajst dni po presajanju. Potrebno je paziti, da med uporabo Minerala rumeni in Minerala rdeči forte mine vsaj dan, še bolje dva.

Priporočamo: če temperature podnevi ne padejo pod 0° C, priporočamo škropljenje s 6 % raztopino Mineral rumeni (dobre pol decilitra na liter vode). Škropite lahko 10 – 14 dni po presajanju, s čimer dodate rastlinam hranila še skozi liste.

Tako negovano cvetje, resje in grmovje bo vredno občudovanja in rodbini v ponos!

Z odgovori na vaša vprašanja in za svetovanje v zvezi z jesenskimi zasaditvami grobov smo vam z veseljem na voljo na našem Facebook profilu. Veseli bomo vaših vprašanj!

Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.