Vzgoja sadik plodovk prvo opravilo vrtičkarjev

15. februarja 2019

Bližajo se vse daljši in toplejši dnevi, ki naznanja skorajšnji začetek nove vrtičkarske sezone. Prvo pravo opravilo z vrtnimi rastlinami se začne s setvijo plodovk za vzgojo lastnih sadik. Pri tem je dobro upoštevati priporočen čas za setev različnih plodovk, po setvi pa pravilna oskrba: zalivanje, dognojevanje, pikiranje in presajanje. Če boste mladim rastlinam zagotovili ustrezne temperaturne in svetlobne pogoje bo vaš uspeh zagotovljen!

pl1

Kdaj sejati?

Seme paprike, čilijev in jajčevcev lahko sejete že v januarju, setev semen paradižnika pa naj počaka na konec februarja. Rastline paprike, čilijev in jajčevcev bodo tako v maju stare 70-80 dni, rastline paradižnika pa 60-70 dni, kar je ravno pravšnja starost za presajanje na vrt. Seme plodovk pred setvijo ni potrebno namakati. Po setvi zalijte z raztopino sredstva za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI, ki pomaga pri kalitvi in omogoča optimalen razvoj koreninskega sistema, ki je osnova vsake zdrave rastline. To bo izrednega pomena pri presajanju na stalno mesto.

 

Vzgoja sadik uspešnejša s setvenimi platojčki

Pomembno je, da izberete prave posodice, saj je od tega odvisen uspeh zgodnje rasti in razvoja vaših rastlin. Paprike, čilije, jajčevce in paradižnik lahko pikiramo, medtem ko kumare in bučke to težje prenašajo in jih je bolje že od samega začetka sejati v večje lončke. Plodovke, ki jih nameravate pikirati, lahko sejete v posodico in v fazi razvoja enega do dveh pravih listov pikirate v lončke. Vendar pa pikiranje na splošno ni priporočljivo, saj se ob tem lahko potrgajo korenine. Če se želite pikiranju izogniti, sejte paradižnik, papriko, čili in jajčevec v platojčke, po eno ali dve semeni na luknjico.

sadike_plodovk
koreninski_sistem

Izberite pravi substrat in hranila

Substrat, ki ga boste uporabili za vzgojo sadik iz semena bo prvi stik rastline z zunanjim svetom, zato mora biti nežen kot je nežna mlada rastlina. Ne sme vsebovati dodatnih hranil, najboljši so substrati namenjeni za setev in vzgojo sadik. Če po setvi zalijete z raztopino sredstva za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI, bodo imele rastline dovolj hranil do faze 3 pravih listov, ko se lahko za pospeševanje rasti in razvoja nadzemnih delov uporabi naravno in nežno hranilno sredstvo za za optimalno rast in razvoj rastlin MINERAL MODRI. Zalivanje z raztopino sredstva MINERALA MODRI ponovite še enkrat čez 7 – 10 dni in nato je osnovna skrb za gnojenje sadik končana.

pl3

Voda, temperatura in svetloba

Sadike za kakovosten razvoj potrebujejo stalno količino vode. Ker so na začetku v zelo majhnih lončkih, se lahko hitro zgodi, da vode zmanjka, kalček pa se posuši. Zato si poskusite ustvariti nek ritem zalivanja, zalivajte z manjšo količino vode, večkrat tedensko, še posebej če imate v prostoru suh zrak in se lonček nenehno suši. Temperatura naj bo čimbolj stalna, v času vznika naj se giblje okrog 20ﹾ C, nato pa je dovolj 15 – 20ﹾ C. Boljše sadike boste vzgojili, če se bo temperatura gibala okrog spodnje meje, saj se vam tako sadike ne bodo mogle pretegniti, vpliv na to pa ima tudi svetloba. Več ko ima mlada rastlina na voljo svetlobe, boljša bosta rast in razvoj, pomanjkanje svetlobe pa povzroči pretegovanje rastlin in šibko rast. Zato jim zagotovite zadosti svetlobe, naj bodo na svetli okenski polici ali pa jim namestite dodatno svetilo, ki mora biti prav navpično nad platojem, saj se bodo v nasprotnem primeru nagnile k viru svetlobe.

S setvijo plodovk naj se nova vrtičkarska sezona prične, mi pa vam ob tem želimo leto polno vrtnarskih uspehov!

Za vsa vprašanja in svetovanje smo vam na voljo na našem Facebook profilu. Lepo vabljeni!