Z Mineralom proti Pušpanovi vešči

1. avgusta 2017

Pušpanova vešča je škodljivec, ki se je močno razširil v zadnjih letih. Problem je toliko večji, ker večina sort pušpana raste zelo počasi, zato je škoda zaradi napada na grmih običajno nepopravljiva.

puspanova_vesca_1

Zimzeleni pušpan me spominja na mladost, ko je bil na podeželju skoraj zraven vsake hiše kakšen grm pušpana. Kot velika ljubiteljica zimzelenega grmičevja nasploh, sem pred leti na vrtu posadila pet grmov, nato pa z razmnoževanjem potaknjencev vzgojila skoraj štirikratno količino. Pred tremi leti pa mi ob pomanjkanju časa, ni uspelo pravočasno odkriti povzročitelja poškodb na dveh grmih – že v naslednjih dveh tednih sta posušila. Kasneje sem ugotovila, da je bil za to kriva pušpanova vešča oz. njene gosenice. Te so se lansko leto spravile tudi na štiri velike grme, ki jih imam že od vsega začetka, torej že več kot petindvajset let. Najbolj napadene vejice sem postrigla in jih skurila v krušni peči.

puspanova_vesca_3
puspanova_vesca_6

Nato sem vse grme takoj poškropila z 10 % raztopino Minerala rdeči, vendar sem bila potem odsotna od doma ves teden. Po vrnitvi me je čakal šok! Na grmih je bila taka gneča, da so gosenice lezle ena po drugi, na meter in pol visokem grmu pa ni obstal niti en sam, samcat listek ali drobna vejica. Vse skupaj je takoj romalo v peč.

Letos sem se odločila temu narediti konec! Od konca marca dalje sem redno, enkrat mesečno, zalivala grme pušpana s 4 % raztopino Minerala Modri koprin, skupaj trikrat. Približno ob istem času sem začela škropiti izmenično tudi z Mineralom Rumeni (6 % koncentracija) in z Mineralom Rdeči forte (8 % koncentracija). Z vsakim sem škropila na 14 dni, en teden z Mineralom Rumeni, drugi z Minerlom Rdečim forte. Škropljenje enkrat na teden me ni nič obremenjevalo, ko se človek navadi, preide stvar v rutino in opravilo postane zelo enostavno.

Konec meseca aprila so se pojavile prve gosenice, na katere pa sem bila pripravljena. Takoj sem povečala koncentracijo Minerala Rdeči forte na 10 %. Določene grme sem škropila vsak drugi dan, nekaj pa sem jih žrtvovala za primerjavo. Napadene vejice in zapredke pušpanove vešče sem sproti kolikor toliko redno odstranjevala. Grme sem temeljito pregledovala, saj je gosenice zaradi pušpanu podobne zelene barve težko opaziti.

puspanova_vesca_10
puspanova_vesca_5

Po petkratnem škropljenju (vsak drugi dan) z 10 % koncentracijo Minerala Rdeči forte in kolikor le mogočim sprotnim odstranjevanjem zapredkov gosenic, so le-te dobesedno izginile! Seveda samo z grmov, ki sem jih škropila – ostale grme, ki sem jih pustila brez pomoči, so skoraj uničile. Na moje veselje pa se tudi ti grmi niso pustili pojesti in so se napadene vejice začele obraščati. Intenzivno škropljeni pušpan pa je začel z rastjo novih poganjkov, da jih je bilo v veselje opazovati. Na enak način mi je uspelo rešiti pušpan tudi ob drugem napadu gosenic pušpanove vešče v sredini julija.

Grmi, ki so skozi celo rastno dobo oskrbovani z vsemi vrstami Minerala in so bili škropljeni petkrat (vsak drugi dan) z 10 % raztopino Minerala Rdeči forte, se intenzivno obraščajo. Obraščajo se tudi grmi, ki so bili redno zaliti od začetka rastne dobe z Mineralom Modri Koprin, dvakrat poškropljeni z Mineral Rumeni in enkrat z Mineral Rdeči forte, niso pa bili kurativno škropljeni z 10 % raztopino Minerala Rdeči forte.

puspanova_vesca_8
puspanova_vesca_9

Ne bom trdila, da je uporaba vseh vrst Minerala na pušpanu naredila čudež. Ampak rastline so mi povedale in jasno pokazale, da se počutijo odlično. Verjetno sem tudi zato ena redkih v vasi, ki še ima pušpan. Sosedje pa že sprašujejo po “zdravilu”.

puspanova_vesca_12