Kakovostne sadike mačeh je potrebno znati izbrati

25. oktobra 2019
mineral-izbira_maceh_2019

Kakovostne sadike definira dobro razvit koreninski sistem

Zlasti pri uporabi naravnih sredstev za krepitev rastlin kot je MINERAL, radi poudarjamo, kako zelo je pomemben njihov učinek na koreninski sistem. Še posebej to velja za tvorbo lasastih koreninic. Ta dejansko določa dobre, kakovostne sadike. Kakovostne sadike imajo koreninski sistem razvit po celotni koreninski grudi z množico belih, »kosmatih« lasastih koreninic, kot je prikazano na zgornji fotografiji.

Resnici na ljubo pa večine ljudi koreninski sistem ne zanima kaj dosti. Vsi želimo le močne in kakovostne sadike z zdravimi temno zelenimi listi, z veliko cvetnimi popki in/ali obstojnimi cvetovi živih barv. Kakovostne sadike imajo vse to, a le zaradi dobro razvitega in delujočega koreninskega sistema, saj se dogajanje v tleh odraža na nadzemnih delih. To velja za čisto vse rastline! Zato ne bi smelo biti edino merilo izbire sadik mačeh in drugih okrasnih rastlin v jesenskem času barva in velikost cvetov.

mineral-izbira_maceh_2019-2

Slika zgoraj: leve mačehe so redno oskrbovane s sredstvi MINERAL.

MINERAL ZELENI pomaga pri novem ukoreninjenju

Več kot ima sadika korenin in lasastih koreninic, s katerimi pije in se prehranjuje, toliko lažje in boljše bo rastlina nahranila nadzemne dele kot so stebelca, listi, cvetovi in plodovi. Kakovostne sadike se po presajanju tudi hitreje na novo ukorenini, saj nove lasaste koreninice, ki rastlini zagotavljajo nadaljnjo rast v novih tleh, hitreje zrastejo. Velikokrat in marsikomu je tudi izraz »na novo ukoreninjanje« tuj in nerazumljiv, saj sadike korenine že imajo. Vendar morajo rastline za nadaljnji razvoj po presajanju razviti nove, predvsem lasaste koreninice – točno to pomeni ta izraz.

Pri razvoju lasastih koreninic po presaditvi lahko pomaga takojšnje zalivanje po presajanju s 4% raztopino sredstva za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI. Na ta način občutno zmanjšamo presaditveni šok, kar pomeni, da bo lahko sadika že kmalu po presajanju normalno črpala vodo in hranila preko lasastih koreninic. Iz tega razloga sadike, nemudoma po presajanju zalite z raztopino sredstva MINERAL ZELENI, ne ovenijo, niso občutljive na veter, hitre temperaturne spremembe, ohladitve in druge neugodne vplive iz okolja. Z optimalno razvitim koreninskim sistemom bodo močnejše in krepkejše. Tako ne bodo lepe in cvetoče samo ob 1. novembru, ampak tudi spomladi. Z zanesljivo prezimitvijo bodo spomladi nadaljevale s cvetenjem vse do zamenjave s poletnimi cveticami.

Z odgovori na vaša vprašanja in za svetovanje smo vam z veseljem na voljo na našem Facebook profilu. Veseli bomo vaših vprašanj!

Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.