Sadike plodovk vzgojite kar doma - naravno in zdravo

26. januarja 2018

Januar in februar sta meseca, ko že nestrpno pogledujemo skozi okna proti vrtu in komaj čakamo, da se prične pomlad in delo na našem najljubšem kotičku zemlje. Čeprav je do pomladi še kar nekaj hladnih dni, se lahko vrtičkarsko delo za štirimi stenami toplega doma že prične pri vzgoji lastnih sadik paprike, čilijev, jajčevcev in nekoliko kasneje še paradižnika ter ostalih vrtnin.

04 Kalček

Dobre sadike plodovk posledica dobro izbranega semena

Samo pri vzgoji lastnih sadik smo lahko prepričani o izvoru in stanju naših plodovk, pomembna je še izbira pravega semena in primerna vzgoja. Če smo seme shranili iz prejšnjih let, je dobro vedeti, katera imajo še dobro sposobnost kalitve in pri katerih je bolje kupiti novo seme. Seme paradižnika in večine ostalih plodovk se postara in izgubi sposobnost kalitve po 2-3 letih. Sejemo le zdravo in nepoškodovano seme. Pri nakupu semena moramo biti pozorni na poreklo in kalivost, ki naj bo vsaj 90%. Izbira domačih in avtohtonih sort nosi velike prednosti, saj bodo rastline vzgojene iz teh semen že prilagojene na naše razmere in so zato odpornejše in močnejše. S tem tudi skrbimo za ohranjanje naše naravne dediščine. Pri nakupu ne-ekoloških semen posvetimo pozornost oznakam kot je »Tretirano seme«, ki pomeni, da je to seme razkuženo s kemičnimi sredstvi za varstvo rastlin.

Izbira substrata in posodic za vzgojo sadik

Za uspešen vznik in začetno rast potrebujemo tudi prave posodice in kakovosten substrat. Izbiramo lahko med mnogimi uspešnimi variantami kot so setvene posodice, lončki ali gojitveni platoji iz različnih materialov. Vredno je paziti na praktičnost in metodo presajanja, ki je lahko pikiranje ali preprosto presajanje v večje lončke, ki je vsekakor bolj primerno za plodovke. Pri presajanju bomo zagotovo potrebovali gojitvene plošče ali manjše lončke, za katere lahko preprosto uporabimo kar bele plastične kozarčke. Tak način morda zahteva malce več prostora, saj vsako seme zahteva svoj lonček. Pri tem se lahko zgodi, da iz nekaterih lončkov ne pokuka rastlinica in jih moramo za to pripraviti še nekaj več »za vsak slučaj«.

04 Lonček

Primernih posodic za setev je ogromno, pri izbiri najprej premislimo o njihovi praktičnosti in o načinu vzgoje. Za plodovke je najprimernejši način vzgoje sadik s koreninsko grudo in brez pikiranja.  Pri pikiranju se namreč poškodujejo nežne mlade, t.i. sesalne koreninice. Preden rastlina na novo požene zadostno količino teh koreninic, pade v hud stres, ki ji lahko za več tednov onemogoči rast in razvoj. Pri tem načinu vzgoje sejemo eno seme na lonček. Če imamo seme z nizko kalivostjo, to je pod 70%, lahko na lonček posejemo po dve semeni, tako se izognemo veliki količini praznih lončkov na račun slabe kalivosti. Če obe semeni vzklijeta, pa slabše rastočo sadiko čimprej odstranimo tako, da nadzemni del odstrižemo in ne pulimo, saj bi lahko hkrati izpulili še drugo sadiko.  Tak način zahteva tudi več prostora, saj je dobro posejati nekaj več lončkov od končnega pričakovanega števila sadik, vedno namreč ostaja možnost, da katero seme da slabo rastlino ali pa sploh ne vzkali. Če le imate prostor na voljo, se vam bo na koncu vse poplačalo s kakovostnimi sadikami. Odločimo se lahko za enkratno ali dvakratno presajanje, najbolje pa je, da so začetni lončki že kar končni, saj s presajanjem le poškodujemo rastlino in ji zmanjšamo vigor za rast. Po navadi sadike plodovk dovolj počasi rastejo, da lončka do presaditve na prosto ne prerastejo. Če imate dodatno osvetljevanje in izredno dobro kontrolirano temperaturo prostora, se raje odločite za enkratno presajanje. Ko pa se nam zaradi premalo svetlobe sadike pretegnejo, v večje lončke presajamo izdolžene sadike, kar storimo tako, da čim večji del stebla zakopljemo v zemljo. Rastline plodovk, kot tudi mnoge druge, imajo namreč sposobnost, da na vseh delih, ki se dotikajo zemlje, poženejo nove korenine. Tako izdolženo steblo postane del koreninske grude, sadike pa postanejo bolj kompaktne, zlasti pri paradižniku.

Pri izbiri substrata za vzgojo sadik moramo biti pozorni na oznake na vrečah različnih substratov. Najbolj primerni so substrati za vzgojo in presajanje sadik ali morda za vzgojo zelišč, nikakor pa ne smemo sejati v substrate, ki vsebujejo večje količine hranil, kot so substrati za balkonske rastline in cvetlice. Prevelike količine hranil lahko kalček poškodujejo ali celo uničijo, večino hrane, ki jo kalček potrebuje za razvoj do sadike je že v semenu samem. Substrati za vzgojo sadik so tudi primerno fino mleti, se pri zalivanju ne strdijo in tako omogočijo preprost in kakovosten vznik.

Setev in izbira primernega prostora

Plodovke so toplotno najbolj zahtevne zelenjadnice. Za kakovosten vznik potrebujejo vsaj 20°C. So rastline toplih krajev in po vzniku ter v zgodnjih fazah življenja potrebujejo enakomerne dnevne in nočne temperature, ki naj bodo v okviru 15-20°C. Pazimo, da jih vzgajamo na mestu, kjer so temperaturna nihanja kar se da majhna. Še posebej je potrebno posvetiti pozornost nočnim temperaturam, da se le te ne spustijo preveč pod povprečne dnevne. Za kalitev je pomembna tudi primerna vlažnost zemlje in zadostna zračna vlaga, ki prepreči njeno izsušitev. Vsak lonček lahko do kalitve in vznika prekrijemo s plastično folijo, v katero z buciko napikamo nekaj lukenj, da omogočimo dostop zraka. Ko kalčki pokukajo na plano, moramo folijo odstraniti, da se rastline že mlade navadijo na zračne pogoje, kjer jih gojimo. Za zvišanje zračne vlage v okolici mladih rastlin nekajkrat na dan škropimo z mlačno mehko vodo. Vedno pazimo, da zemlje oziroma substrata ne zalijemo s preveliko količino vode in da ta v zemlji ne zastaja, saj lahko s tem pripravimo ugodne pogoje za razvoj bolezni.

04 Sadika brez
05 Sadika MINERAL

Primerjava korenin: na levi sliki običajno vzgojena sadika, desno, sadika vzgojena s pomočjo sredstva za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI

Za uspešen vznik seme takoj ali čim prej po setvi in sadike po presajanju zalijemo z raztopino sredstva za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERAL ZELENI. Ta oskrbi kaleče seme s potrebno vlago in hranili ter tako pospeši kalitev. Razvijajoča rastlinica na ta način hitreje »pobegne« nevarnostim v tleh, ki prežijo na kaleče seme. Poleg tega sredstvo MINERAL ZELENI dlje časa zadržuje vlago v zemlji in ni potrebno pogosto zalivanje, pa tudi nevarnost prehitre izsušitve je veliko manjša. Zaradi manjše potrebe po zalivanju je tudi manj nevarnosti, da bomo s tem pretiravali in ogrožali mlade, nežne rastlinice.

Poleg temperature je svetloba navadno najbolj kritičen in omejujoč zunanji dejavnik pri domači vzgoji sadik. Za vzgojo kakovostnih sadik moramo poskrbeti za primerno osvetlitev že takoj po vzniku. Mladi kalčki potrebujejo veliko svetlobe. Če je ne zagotovimo zadosti, se bodo sadike »pretegnile«. V dnevih s slabo osvetlitvijo lahko to preprečimo z znižanjem temperature za nekaj stopinj. S tem se zniža aktivnost rastlin in omeji rast. Svetle okenske police so navadno pravšnje za vzgojo sadik, če pa opazimo pretegovanje, jim lahko namestimo tudi kakšno dodatno svetilko. Pri tem moramo biti pozorni, da ne oddaja veliko toplote, takšne so neonske in LED svetilke.

Paprike, čiliji in jajčevci bodo pred presajanjem na stalno v lončkih vsaj 70-80 dni preden bodo sadike dovolj velike in bodo zunanji dejavniki dovolj prijazni za presaditev na vrt. Paradižnik potrebuje manj, približno 55-65 dni, zato ga tudi malce kasneje sejemo. Skozi cel čas skušamo ohranjati enake pogoje. Izberemo končne lončke primerne velikosti, da sadike v njem napravijo dobro koreninsko grudo in tako zagotovimo, da bo presaditev na stalno mesto v vrtu kar se da uspešna. Pri tem igra pomembno vlogo sredstvo MINERAL ZELENI. Pred presaditvijo je dobro sadike na spremembo privadit, tako, da prostora ne ogrevamo dodatno ali jih najprej prestavimo v prostor, kjer so temperature za nekaj stopinj nižje, recimo v neogrevan rastlinjak. Preprosto lahko to izvedemo tudi z rednim zračenjem prostora. Ob lepem vremenu jih zložimo na pladnje in te čez dan prestavimo ven. Nekaj dni pred presajanjem jih v lončkih pustimo zunaj tudi preko noči. Z upoštevanjem teh pogojev sadike ne bodo doživele velikega presaditvenega šoka in bodo bolje ter hitreje rastle naprej na naših vrtovih.

Nadaljevanje vodiča najdete na tej povezavi.

Nadaljevanje vodiča sledi prihodnji petek. Opisali bomo optimalno skrb za razvijajoče se sadike vse do presajanja na prosto. Da objave ne zamudite, nas všečkajte na Facebook-u, kjer vas bomo obveščali o novih prispevkih, vas pa vabimo k debati, deljenju izkušenj ter zastavljanju raznih vprašanj.