Sajenje česna in čebule opravite že jeseni

16. oktobra 2019

Oktober je primeren čas za sajenje česna in čebule. Jeseni je priporočljivo sajenje vseh vrst česna, tudi spomladanskih sort. Jesensko sajenje čebule nekako ni v navadi, razen pri sortah, ki jih spomladi uporabljamo kot mlado čebulo. Je pa priporočljivo, saj tako pridelamo čebulo bolj zgodaj in uide poletni vročini, po naših izkušnjah pa je spomladi tudi manj težav s čebulno muho.

jesensko_sajenje_cesna_in_cebule

Sajenje česna in čebule

Sajenje česna in čebule je enostavno. Potrebno pa je upoštevati, da ne česen in čebula ne marata gnojenja z organskimi gnojili  (npr. s hlevskim gnojem). Prav tako ne prenašata zastajanja vode v tleh. To še posebej velja za česen. Stroke je zato priporočljivo saditi na rahlo privzdignjene grebene, da lahko odvečna voda odteka. Pri česnu uporabimo za sajenje le zunanje, zdrave stroke.

MINERAL ZELENI za boljše ukoreninjenje

Priporočamo, da jesensko sajenje česna in čebule opravite najkasneje do druge tretjine oktobra. Rastline imajo tako dovolj časa, da se dobro ukoreninijo preden začnejo tla zmrzovati. Za hitrejše in boljše ukoreninjanje, priporočamo takojšnje zalivanje s 4% raztopino sredstva za krepitev rastlin, predvsem koreninskega sistema MINERALA ZELENI. To pomeni, da dodamo v 10 l (pravzaprav v 9,6 l) vode 4 dcl sredstva MINERALA ZELENI. Mešanico dobro premešamo in takoj zalijemo. Dobro premešamo tudi vsebino v plastenki še preden dodamo sredstvo MINERAL ZELENI v vodo.

Zalijemo samo enkrat.  To je povsem dovolj, da bosta česen in čebula razvila močne korenine, ki bodo omogočile uspešno prezimitev in dobro rast spomladi. Dobro razvit koreninski sistem pomeni tudi krepkejše in odpornejše liste. Jeseni si tako lahko že z minimalnimi stroški in vložkom zagotovimo zdrav in za domače razmere zadosten pridelek v naslednjem letu.

 

Nadaljnja oskrba česna in čebule s sredstvi MINERAL sodi v zgodnji spomladanski čas. Priporočila za pomladansko oskrbo objavimo spomladi.