Odpisani paradižnik

Podbrezje 2014

Paradižnik je bil zaradi (napačne) diagnoze, fitoftora, že zavržen. Čeprav brez omenjene bolezni, so bile rastline v zadnjih vzdihljajih in ravno zato primerna za testiranje Minerala. Poleg izredno slabe kondicije rastlin je bilo tudi zelo pozno za sajenje (10. junij) – skoraj mesec prepozno. Za piko na i smo sadike posadili tesno skupaj ter jih postavili na vrh vroče in sončne brežine. Rastline so bile torej izpostavljene samim stresnim situacijam. Edini pozitivni dejavnik je bil Mineral Zeleni.

Takoj po presajanju (10. junij) smo oba lonca temeljito zalili s čisto vodo, zatem pa še s 4 % raztopino Minerala Zeleni (5 l mešanice na lonec). Čez pet dni (15. junij) smo zalili rastline samo z vodo – torej je šlo šele za drugo zalivanje. V vmesnem času so temperature dosegle tudi do 30 °C).

Drugo zalivanje z Mineralom Zeleni (4 % raztopina) ali tretje zalivanje sploh, je bilo 25. junija, četrto, zadnje, brez Minerala pa 30. junija. Več povedo slike.

paradiznik-vrtickarji_1

Zavržena rastlina je v zadnjih vzdihljajih. Ima zelo slabo razvit koreninski sistem (lasastih koreninic skoraj ni), zato se tudi ni razvil nadzemni del.

paradiznik-vrtickarji_2

Popolnoma razbarvani listi – slabe korenine ne zmorejo prehraniti nadzemnih delov rastline, fotosinteza ne poteka

paradiznik-vrtickarji_3

Popolnoma uvela sadika paradižnika.

paradiznik-vrtickarji_4
paradiznik-vrtickarji_5

Sajenje v lonce skoraj mesec dni kasneje kot običajno.  Videti ni prav nič obetavno, ampak »ta pravi« agronomi vedno poskusimo.

paradiznik-vrtickarji_6
paradiznik-vrtickarji_7

Stanje rastlin 15. junija, 5 dni po prvem zalivanju z Mineralom Zeleni.

paradiznik-vrtickarji_8
paradiznik-vrtickarji_9
paradiznik-vrtickarji_10

Še pogled od zgoraj – na sredini so že vidni cvetni nastavki. Upanje obstaja …

Celo pri navidezno mrtvih rastlinah se je pojavilo intenzivno obraščanje samo 5 dni po presajanju in zalivanju z Mineralom Zeleni, kar kaže na okrepitev korenin in dobro prehranjenost le-teh.

paradiznik-vrtickarji_11

Po dveh tednih je rastlina je izredno močna in že pospešeno dela cvetne nastavke.

paradiznik-vrtickarji_12

Po treh tednih so se pričakovano razvili osrednji del rastlin, ki po velikosti in razvitosti ne zaostajajo za paradižnikom sajenim mesec pred tem ali gnojen z drugimi gnojili.

paradiznik-vrtickarji_13

Celotna rastlina ima robusten videz, zelo močni so tudi cvetni nastavki.

paradiznik-vrtickarji_14

Že od daleč se vidi, da je rastlina trdna in da celo ne potrebuje opore.

paradiznik-vrtickarji_15
paradiznik-vrtickarji_16

Po mesecu dni presaditvi so rastline zdrave, ne potrebujejo opore in imajo precej cvetnega nastavka. Venčni listi se držijo plodiča, rastlina oblikuje plodove praktično takoj po cvetenju.

paradiznik-vrtickarji_17
paradiznik-vrtickarji_18

Sredi avgusta se je zaradi izredno deževnega vremena, povsod pojavila fitoftora – tudi na našem paradižniku, plodovi pa kljub temu ne kažejo znakov okužbe. Okužene liste odstranimo, plodovi pa se še kar »držijo«.