Plesen na paradižniku

Ko se po poletni vročini ozračje ohladi nastanejo ugodni pogoji za razvoj plesni (fitoftore) na paradižniku in poznem krompirju, zato obstaja velika nevarnost za pojav te nevarne bolezni, ki lahko uniči celoten pridelek in celo rastlino.

Od fitoftore močno prizadeta rastlina paradižnika.

Od fitoftore močno prizadeta rastlina paradižnika.

Splošno pravilo pri varstvu pred plesnijo je gojenje paradižnikov v pokritem prostoru. Tako ima fitoftora manj ugodne razmere za razvoj.

Ob vzgoji rastlin s sredstvi MINERAL so rastline krepkejše in odpornejše. Plesen bo takšno rastlino prizadela kasneje in v manjšem obsegu, zato jo lažje obvladamo. Za odpornosti proti plesnim še posebej pomaga MINERAL RUMENI.

Če do okužbe zaradi ugodnih razmer kljub temu pride, jo z uporabo MINERAL RUMENI FORTE lahko obvladamo. Če okužba le ni prehuda, pridelek ne propade, ampak se bolezen ustavi, paradižnik pa uspeva še naprej in lahko do konca sezone pobiramo odličen pridelek.

2

Zdrav paradižnik v zavarovanem prostoru.

Po trikratnem škropljenju z 8 % raztopino MINERAL RUMENI FORTE se je bolezen zaustavila na listih, kar vidimo po ostrih robovih med bolno in zdravo površino lista.

3
4

Plodovi se kljub okuženim posameznim listom lepo razvijajo naprej.

Enako izkušnjo so doživeli tudi na eni od slovenskih vrtnarij, ko so preizkušali učinkovitost MINERALA.

5

Rastline na levi, vzgojene s sredstvi MINERAL, so zdrave in bogato obložene s plodom, kljub vidnim znakom začetne okužbe. Rastline, ki so bile vzgojene brez MINERALA so popolnoma propadle.

Z MINERALOM

BREZ MINERALA

6
7
8

Pridelek paradižnika z MINERALOM: sijoči, čvrsti, okusni plodovi.