Ljubiteljska vzgoja čilija

Kranj

Leta 2014 je Matija prvič vzgojil več kot 10 vrst čilija na domačem vrtu in v loncih iz kupljenih sadik. Naslednje leto je število vrst naraslo na več  kot 20. Večino sadik je vzgojil sam iz semena doma pridelanih čilijev v prejšnjem letu.

V letu 2016 je selekcioniral sorte glede na namen, okus in še vedno jih je več kot 10. Vse sadike je vzgojil sam iz lastno pridelanega semena. Pridelek je bil obilen kot tudi prejšnji dve leti. Rastline so bile izjemno močne, povsem zdrave brez prisotnih bolezni ali škodljivcev. Od vsega začetka je uporabljal vse tri vrste Minerala.

Z Mineralom Zeleni je zalil čilije trikrat: prvič zemljo takoj po setvi semena, drugič po pikiranju sadik v fazi 3 – 4 pravih listov v lončke in tretjič po presajanju že močno razvitih sadik v večje lonce.

Z Mineralom Rumeni je prvič škropil 7 dni po zadnjem presajanju v lonce v 8 % koncentraciji in potem še dvakrat v razmaku 10 – 14 dni. Z Mineralom Rdeči je škropil dvakrat, prav tako v 8 % koncentraciji v enakih presledkih, prvič tri dni po prvem škropljenju z Mineralom Rumeni.

Kot osnovno gnojenje je uporabil kompost, za dognojevanje v času intenzivne rasti do konca cvetenja pa dvakrat guano.

Ostala sredstva ali gnojila niso bila uporabljena. Matija je kljub mladosti in zgolj ljubiteljski pridelavi lahko upravičeno ponosen na svoje čilije. Spodnje slike povedo vse.

cili-vrtickarji_1

Izredno močne sadike so vzgojene doma iz lastno pridelanega semena. Rastline so kompaktne, močno obraščene, listi temno zeleni, sijoči in zdravi.

cili-vrtickarji_2

Večina čilijev je posajenih v lonce, ker po Matijevih izkušnjah lepše uspevajo kot v vrtni zemlji, ki je v tem primeru zelo težka, ilovnata. V tej fazi so bili zadnjič (tretjič) zaliti s 4 % raztopino Minerala Zeleni.

cili-vrtickarji_3
cili-vrtickarji_4

Grmički so lepo enakomerno razraščeni, polni cvetnih popkov in lepo odprtih čvrstih cvetov, ki se postopno razvijajo, kar kaže na enakomeren razvoj zaradi dobre oskrbe rastlin s hranili.

cili-vrtickarji_5

Postopnemu razvoju cvetov je sledil optimalen razvoj plodov, ki so enakomerno porazdeljeni v grmu in rastlina ni preobremenjena.

cili-vrtickarji_6

Krepki, močno razrasli in s plodovi obloženi grmi, nekatere sorte so dosegle 1,5 m v višino brez lonca.

cili-vrtickarji_8
cili-vrtickarji_9

Čili sorte habanero (levo rdeči, desno čokoladni): temno zeleni zdravi listi, povsem zdravi so tudi številni, po velikosti izenačeni plodovi intenzivnih barv, sijoči, čvrsti in mesnati.

cili-vrtickarji_10a
cili-vrtickarji_11a
cili-vrtickarji_15
cili-vrtickarji_16
cili-vrtickarji_12
cili-vrtickarji_18

Nekatere sorte so izredno atraktivne, nekaj je tudi najbolj pekočih.

cili-vrtickarji_19

Prav je, da znamo pridelati lastno seme in ga vzdrževati. Še toliko bolj je pomembno, da tako vzgojimo in naučimo tudi mladino. Na zgornji sliki je vrsta čilija, katerega seme je darovala mlada agronomka iz Zakavkazja v Rusiji. Po njenih besedah to vrsto babica vzgaja že 50 let. Matija ga je poimenoval Sovjet red.

cili-vrtickarji_20
cili-vrtickarji_21
cili-vrtickarji_22
cili-vrtickarji_23
cili-vrtickarji_24
cili-vrtickarji_25

Čilije se je obiralo v več etapah glede na dozorevanje, vsakič približno v enakih količinah. Praktično ni bilo odpadka ali poškodovanih plodov. Na koncu so se obrali tudi še nezreli plodovi, ker je pričelo zunaj zmrzovati. Zgornje slike povedo dovolj.